Akdeniz’de onlarca göçmen kayboldu, STK’ler endişeli

Malta açıklarında 260 dolayında göçmeni taşıyan bir gemiden haber alınamıyor. Hükümetler sessiz. Uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri endişeli.

Sivil toplum örgütlerinin tepkisi üzerine AB’nin dış sınırlarını denetlemekle görevli Frontex, bu Pazartesi sabahı uçaklarından birinin arama yapmak için kalkış yapacağını bildirdi.

Frontex’e göre, sözkonusu olanın Cuma ve Cumartesi günü tespit edilen dört gemiden biri olduğunu belirtti.

Frontex, bu konu ilgili İtalyan, Malta, Libya ve Tunuslu makamları haberdar ettiklerini de bildirdi.

Daha önce dört gemiden birinin alabora olduğunu bildiren Alman sivil toplum örgütü Sea-Watch International, “Tüm yetkililer biliyor ama hiçbiri yardım için harekete geçmedi. Ölmelerine izin veriliyor” diye tepki gösterdi.

Sivil toplum örgütü, Cumartesi günü lastik bir botun zorda olduğu konusunda uyarmıştı. Botta toplam 260 göçmenin olduğu bilgisi verildi.

AFP’nin temas kurduğu Malta yetkilileri ve İtalyan sahil güvenlik birimleri herhangi bir açıklamada bulunmadı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR ve Uluslararası Göç Örgütü, endişelerini dile getirdi. UNHCR İtalya sözcüsü Carlotta Sami, “Çok endişeliyiz” derken, yetkililerden geminin battığına dair henüz bir doğrulama almadıklarını ifade etti.

Uluslararası Göç Örgütü’nden Flavio Di Giacomo, mevcut koronavirüs krizinin göçmenlere yardım etmekten daha az öncelikli olamayacağını belirtirken, alanda başka gemilerin olmaması nedeniyle göçmenleri taşıyan geminin batıp batmadığı ve ne kadar kişinin sulara kapıldığını doğrulamanın zor olduğuna işaret etti.

Di Giacomo, “Gelen bilgiler çok kaygı veridi” derken, tecrübelerine dayanarak ne yazık ki geminin batmış olmasının muhtemel olduğunu kaydetti.