Akdeniz’de yine göçmen ölümleri

Baharın gelmesiyle birlikte Akdeniz üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak göçmen geçişleri de hızlanırken, yeni ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.

Sadece son 10 yılda 20 bini aşkın göçmenin yaşamını yitirdiği Akdeniz’de insan kaçakçılarının faaliyetleri baharın gelmesiyle artmaya başladı. Ancak yeni korona virüsü salgını nedeniyle İtalya ve Malta’nın limanlarını kapatmasıyla birlikte ölüm haberleri de gelmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (HCR) tarafından yapılan açıklamaya göre, Libya’dan yola çıkarılan en az 5 göçmen Akdeniz’de boğularak can verdi. Açıklamaya göre, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 51 göçmen ise bir ticaret gemisi tarafından kurtarıldı. Göçmenlerin Libya sahil güvenlik görevlilerine teslim edildikleri ve başkent Trablus’ta bir toplama merkezine sevk edildikleri öğrenildi.

İTALYA VE MALTA LİMANLARINI KAPATMIŞTI

Libya’dan yola çıkarılan göçmenlerin sayısının artmaya devam edeceği tahmin edilirken, İtalya ve Malta’nın korona virüsü salgını nedeniyle limanlarını kapatmaları nedeniyle endişeler artıyor.

2011 yılında başlayan iç savaşın sürdüğü Libya, Avrupa’ya insan kaçıran çetelerin merkezi haline gelmiş durumda.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre sadece 2014-2018 yılları arasında 17 bin kadar göçmen Akdeniz’de yaşamını yitirdi. Ancak bu sayılar, sadece kurtulanların da olduğu facialardan alınan sonuçları kapsıyor. Göçmen taşıyan bot veya teknelerin battığı çok sayıda vakanın kayıtlara dahi geçmediği biliniyor.