Alman filologlar mültecilere ayrılan spor salonlarının iadesi için bastırıyor

Almanya’da geçtiğimiz ay mülteci sayısının büyük oranda düşmesiyle birlikte daha önce mültecilerin ağırlanması için el konulan spor salonları öğretmenler ile kurumları karşı karşıya getiriyor.

Almanya’da geçtiğimiz ay mülteci sayısının büyük oranda düşmesiyle birlikte daha önce mültecilerin ağırlanması için el konulan spor salonları öğretmenler ile kurumları karşı karşıya getiriyor. Sene başından bu yana sportif aktivitelerde 50 bin ders saatinin iptal edildiğini belirten öğretmenler, eyaletlerin mülteciler için başka çözümler bulmasını istiyor. 

Alman Filologlar Birliği (DPhV) Başkanı Peter Meidinger, mülteci sayısının azalmasıyla birlikte devletin el koyduğu yüzlerce spor salonunun okullara iade edilmesini istedi. Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine konuşan Meidinger, spor salonlarının mülteciler için ‘kalıcı çözüm’ olamayacağını söyledi. 

50 BİN SAATLİK SPOR DERSİ YAPILAMADI 

“Spor salonlarının kullanımı kesin çözüm olamaz” uyarısında bulunan Meidinger, Eylül 2015’ten bu yana okullardaki 50 bin spor dersinin iptal edildiğini ya da sınırlı bir biçimde uygulanabildiğini kaydetti. Meidinger, mülteci sayısının yaz aylarına oranla çok çok düşük olduğunu söylerken, “artık acil önlemleri sonlandırmanın zamanı geldi” diye konuştu. 

DPhV Başkanı’nın talebine Berlin ile Nordrhein-Westfalen eyaletlerinden olumsuz yanıt geldi. Bin kadar spor salonunun olduğu Berlin’de sadece 63 spor salonu mülteciler için kullanılırken, bunların sadece küçük bir kısmının okullara ait olduğu belirtiliyor. 

BERLİN’DE MÜLTECİ YURTLARI YÜZDE 96 DOLU

Berlin Senatosu Sosyal İşler sözcüsü Regina Kneiding, hemen her gün mültecilerin gelmeye devam ettiğini ve kentteki mülteci yurtlarında sadece yüzde 4 oranında boş yer olduğunu söyledi. Kneiding, aylar önce tuttukları spor salonlarını ‘rezerv’ olarak tutmaya devam edeceklerini vurguladı. 

Nordrhein-Westfalen eyaletinde ise mültecilerin karşılanması için el konulan spor salonlarının kademe kademe boşaltılacağı duyuruldu. Eyalet İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, daha önce okul ve derneklere ait onlarca spor salonunun mülteciler için tutulduğu, ancak halen sadece 46 salonun kullanıldığı belirtildi. Açıklamada, bu ay sonuna kadar 25 spor salonunun daha iade edileceği kaydedildi. 

Almanya’da geçtiğimiz yaz ve sonbahar aylarında günde 10 bini aşkın mültecinin geldiği haftalar olmuştu. Balkan yollarının kapatılması sonrasında bu sayı düşmeye başlamıştı. 

Ocak ayında 92 bin mültecinin giriş yaptığı Almanya’da Şubat ayında bu sayı 61 bin, Mart’ta ise 20 bine gerilemişti.