Alman işverenler AfD’nin seçim başarısından endişeli

Almanya’da göçmen ve Euro karşıtı parti AfD’nin 3 eyaletteki ciddi seçim başarısı işverenleri ‘endişelendiriyor’.

Almanya’da göçmen ve Euro karşıtı parti AfD’nin 3 eyaletteki ciddi seçim başarısı işverenleri ‘endişelendiriyor’. Ekonomistlerin henüz ‘kaygıya gerek olmadığını’ düşündüğü seçim sonuçlarını değerlendiren işverenler, ‘yatırımların etkileneceği’ görüşünde. 

Ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Sachsen-Anhalt’da yapılan eyalet seçimlerinde Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı sağ popülist parti ciddi oy oranlarına ulaşmıştı. AfD, Pazar günü yapılan seçimlerde Sachsen-Anhalt’ın ikinci büyük partisi olurken, 11 milyona yakın nüfusu olan Baden-Württemberg’de  ise yüzde 15 oy oranını aşmıştı. 

Büyük oranda Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU aleyhine olan seçim sonuçları, işverenleri de ‘endişelendiriyor’. 

Sonuçları değerlendiren Alman Endüstri Birliği (BDI) Başkanı Ulrich Grillo, Euro ve göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen AfD’nin ülkeye yapılacak yatırımları ‘olumsuz etkileyeceğini’ söyledi. Grillo, politikacılara seslenerek, mültecilerin ülkeye alımı ve entegrasyonuna yönelik bir yol çizilmesinin herşeyden önemli olduğunu vurguladı. 

BDI Başkanı, bu sayede göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen AfD’nin önünün alınabileceğini de kaydetti. 

Baden-Württemberg eyaletinin önde gelen şirketlerinden Bosch’tan yapılan açıklamada ise, eyaletin seçim sonuçlarına rağmen ‘dünyaya açık bir eyalet’ olmaya devam edeceği vurgulandı. Açıklamada, AfD’nin bu eyalette aldığı yüzde 15’lik oy oranının ‘büyük bir endişeyle izlendiğinin’ altı çizildi. 

AfD’nin seçim başarısına yönelik ekonomistler ise işverenlerden farklı düşünüyor. Önde gelen ekonomistlerden Holger Sandte, Almanya’nın siyasi olarak istikrarlı bir ülke olduğunu ve AfD’nin aldığı yüksek oyların ‘yabancı yatırımcıları korkutmayacağını’ savundu.