Alman medyası suçluların kimliksel aidiyetlerini belirtmeme ilkesini koruyacak

Alman Basın Konseyi, suç olaylarıyla ilgili haber yazımında suçlu bireylerin kimliksel aidiyetlerinin verilmemesine dair ilkeyi koruyacaklarını duyurdu.

Alman Basın Konseyi, suç olaylarıyla ilgili haber yazımında suçlu bireylerin kimliksel aidiyetlerinin verilmemesine dair ilkeyi koruyacaklarını duyurdu.

Alman Basın Konseyi (Presserat) tarafından yapılan açıklamada, medya organlarının suçlularla ilgili haberlerinde dini ve milli aidiyete dair bilgileri paylaşmama ilkesinin korunacağı duyuruldu. Konsey toplantısından sonra açıklama yapan yöneticilerden Lutz Tillmanns, Basın İlkeleri’nin 12.1 maddesinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Konsey üyelerinin çoğunluğunun, haberlerde ‘suçlu bireylerin dinlerine veya milliyetlerine ait detayların verilmemesi’ ilkesinin korunması yönünde görüş bildirdiğinin altını çizen Tillmanns, bu ilkenin medya organları için yasak niteliğinde olmadığını yineledi. Tillmanns, medya organlarının haberlerinde kullanacakları detaylar konusunda otonom olduğunu da dile getirdi.

Alman Basın İlkeleri’nin 12.1 maddesine göre, suç işleyen bireylerle ilgili haberde dini, milli veya diğer aidiyetlere ilişkin bilgiler sadece ‘nedenlendirilebilir bir şekilde olayın anlaşılabilmesi için gerekli olması halinde’ veriliyor.

Bazı basın-yayın organları bu ilkeye bağlı kalırken, bazıları ise doğru olmadığını düşünüyor. Ancak önde gelen medya organları ve uzmanlar, suç işleyen bireylerin dini, milli veya ait oldukları diğer kimliklerle birlikte haberleştirilmesinin ırkçılığı arttıracağı görüşünde.

Bu ilkeyi savunanların bir diğer gerekçesi ise, suçluların üyesi olduğu grupların haberler yoluyla ayrımcılığa uğraması.