Alman ordusunun mevcudunun yüzde 10 arttırılması planlanıyor

Almanya’da geçtiğimiz aylarda Federal Ordu’nun (Bundeswehr) askeri ihtiyaçlarının giderek arttığına dair açıklanan raporun detayları ortaya çıkıyor.

Silah ve teknik donanıma ek olarak, 15 bin kadar askeri ve sivil personelin işe alımının planlandığı bildiriliyor.

RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) adlı medya araştırma kuruluşunun verdiği bilgilere göre, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in planları arasında Alman ordusunu sayısal olarak büyütme de bulunuyor.  RND, halen 168 bini daimi, 10 bin kadarı da gönüllü olmak üzere 178 bin olan asker sayısı ilk aşamada 7 bin kadar arttırılacak.

Askeri personele ek olarak idari ve teknik işlerde görev alacak 3 bin kadar sivil memur ve çalışan da işe alınacak. Toplam askeri ve sivil personel alımlarının ikinci aşamada 15 bini bulması hedefleniyor.

RND’nin duyurduğu bu plana ilişkin Savunma Bakanlığı’ndan kesin bir açıklama yapılmazken, bir bakanlık sözcüsü, ordunun mevcudiyetinin büyütülmesine dair şimdiye kadar alınmış bir karar olmadığını söyledi. Sözcü, bu ay içinde böylesi bir kararın alınmayacağını ve konuya ilişkin araştırma ve incelemelerin de devam ettiği bilgisini verdi.

Bundeswehr’in mevcudunun arttırılmasına ilişkin planların, son bir kaç aydır gündemde olan bir rapordaki verilerle de uyuşuyor. Federal Meclis adına ordunun durumuna dair rapor hazırlayan milletvekili Hans-Peter Bartels, ‘Alman ordusunun son limitinde’ belirlemesinde bulunmuştu.

Raporda, Alman ordusunun 1990 yılından bu yana sürekli olarak hem askeri hem de teknik olarak küçüldüğü uyarısı yapılmıştı.

Alman ordusunun başta saldırı helikopterleri olmak üzere birçok silah ve teçizatının eski olduğu, savaş hallerine uygun olmadığı da raporlarda yer almıştı.