Almanya İncirlik kararını Çarşamba günü açıklayacak

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlik'teki Alman askerleri konusundaki nihahi kararın Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında alınacağını bildirdi.

Ankara'daki girişimleri sonuç vermeyen Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik'teki askerlerin geri çekileceğini açıkladı. Ancak Savunma Bakanı Ursula von der Leyen nihahi kararın Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında alınacağını bildirdi.

Almanya ve Türkiye arasında gerileme neden olan İncirlik bilmecesi artık çözülüyor. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ankara'daki görüşmelerde AKP rejimine sıcak mesajlar vermesine rağmen Alman parlamenterlerin İncirlik'e ziyaret izni alamadı.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptı görüşmenin ardından Die Welt gazetesine konuşan Gabriel Alman askerlerinni çekileceğini söyledi.

Gabriel'in aksine Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise federal hükümetin konuya ilişkin nihai kararını Çarşamba günü toplanacak Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklayacağını bildirdi. DAİŞ'e karşı verilen mücadelede İncirlik’in uygun bir hava üssü olduğunu belirten Hıristiyan demokrat politikacı devamla şunları söyledi:

"Türkiye'nin vekillerimizin askerleri ziyaret etmesine izin verilmemesi kabul edilemez. Ürdün’ün Azrak kentindeki hava üssünün İncirlik’i aratmayan bir seçenek. Çarşamba günü hükümetin vereceği kararın ardından çekilme başlayacak."

Geçtiğimiz hafta Sol Parti ve Yeşiller Partisi'nin "İncirlik'ten derhal çekilmeliyiz" talebini red eden Merkel'in başbakanlığındaki hükümet partileri SPD ve CDU ise bugün Gabriel'in Ankara'da yaşadığı hezimetten sonra çark ettiler.

SOL PARTİ: TÜRKİYE'NİN YAPTIĞI ONUR KIRICI BİR DAVRANIŞ

Muhalefet partileri ise Merkel hükümetinin daha sert tavır almasınndan yanalar. Merkel hükümetinin acizliğine dikkat çeken Sol Parti Genel Başkanı Bernd Riexinger Türk hükümetinin tavrını "onur kırıcı" olarak yorumladı. Riexinger, bu tavır karşısında Alman askerlerinin derhal çekilmesini talep etti.

Yeşiller partili milletvekili Claudia Roth da Türk-Alman ilişkilerinin gözden geçirilmesini istedi. Türkiye’ye silah ihracatının derhal durdurulmasını talep eden Roth, Ankara'nın Berlin için artık iyi bir stratejik ve askeri ortak olmadığını savundu.