Almanya İncirlik yerine Ürdün alternatifi için düğmeye bastı!

AKP rejiminin bir grup Alman milletvekilinin İncirlik üssünü ziyaret etme girişimini bir kez daha engellemesinin ardından Alman hükümeti, elindeki alternatifler için düğmeye bastı. Bu amaçla hafta sonu Alman Savunma Bakanı Ürdün'e gidecek.

Federal Savunma Komisyonu üyesi bir grup parlamenterin İncirlik üssünde bulunan Alman birliklerini ziyaret etme isteğinin Ankara tarafından bir kez daha ret edilmesi ardından başlayan kriz sürüyor. Alman hükümeti DAİŞ ile mücadele koalisyonuna destek vermek için İncirlik'te görevli birliklerin Türkiye'den geri çekmeyi ciddi şekilde gündemine almış durumda.

İncirlik'ten geri çekilecek 260'ya yakın Alman askerinin başka bir ülkeye konuşlandırılması planı ise gittikçe netlik kazanıyor. AKP rejiminin son engelleme kararının ardından elini çabuk tutan Alman hükümeti, birinci alternatif olarak Ürdün'ü düşünüyor.

İNCİRLİK YERİNE MUWAFFAK SALTİ OLACAK

Haber sitesi Spiegel Online, Savunma Bakanlığı'nın incelemelerde bulunması için bir askeri heyeti bugün Ürdün'e göndereceğini bildirdi. Ayrıca Savunma Bakanı Ursala von der Leyen'in de aynı amaçla önümüzdeki hafta sonu Ürdün'e gideceği belirtildi.

Amman hükümetiyle yapılacak temasların ardından Alman askerlerinin Ürdün'deki Muwaffak Salti askeri üssüne yerleştirileceği öğrenildi. Kimi yorumcular ise Tornado keşif uçaklarıyla İncirlik'te görev yapan Alman askerlerinin başta ABD ordusu olmak üzere diğer DAİŞ ile mücadele koalisyonu ülkelerinden farklı bir yerde görev yapmasının DAİŞ'e karşı verilen savaşı etkileyeceğini öne sürüyor.

Alman Federal Meclis Savunma Komisyonu'nun Salı günü için planladığı İncirlik gezisinin son anda Ankara tarafından engellemesi kararını başbakan Angela Merkel 'hoş olmayan bir karar' şeklinde tepkisini göstermişti.

Merkel'in aksine Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Türkiye’nin kararından dönme umudu taşıdıklarını söylemişti. Söz konusu engellemenin nihai olarak kalması halinde Alman askerlerinin Türkiye’de artık konuşlandırılmayacağını belirten Gabriel "Ancak Türkiye’nin konumunu değiştireceğini umuyoruz” şeklinde konuşmuştu.

ERDOĞAN 'O VEKİLLERE İZİN VERMEYECEĞİZ' DEMİŞTİ

Haziran 2016'da Alman Federal Meclisi'nin 1915 yılındaki Ermeni katliamını oy çokluğuyla "soykırım" olarak kabul etmesinden başta Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer "O karara onay vekilleri ülkemize sokmayacağız" diyerek Alman vekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesini engellemeye başlamıştı.