Almanya Afganistan’a sınırdışıları askıya aldı

Alman hükümeti, geçtiğimiz gün 90’ın üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği saldırı nedeniyle Afganistan’a yönelik sınırdışıları askıya aldığını duyurdu.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Almanya Büyükelçiliği yakınlarında düzenlenen saldırıda 90’ın üzerinde kişi yaşamını yitirmişti.

Son dönemlerdeki sınırdışıları tartışmalar yaratan Almanya’dan ise, Afganistan’a yönelik sınırdışıları askıya alma kararı geldi.

Başkent Berlin’de konuşan Başbakan Angela Merkel, sadece gönüllü olarak ülkesine dönmek isteyen, suç işlediği ispat edilmiş veya ‘tehlikeli’ olarak görülen Afgan mültecilerin ülkelerine gönderileceğini söyledi. Merkel, Dışişleri Bakanlığı’nın Temmuz ayına kadar Afganistan’daki güvenlik durumunu yeniden inceleyeceğini ve buna göre yeni bir karar alınacağını kaydetti.

Çarşamba günü Kabil’de yaşanan ve çoğunluğunu sivillerden oluşan 90’ı aşkın kişinin yaşamını yitirdiği saldırı sonrasında Berlin’den topluca sınırdışı edilecek mültecileri taşıyan bir charter uçağının kalkışı ertelenmişti.

Afganistan’da 2001 yılında NATO öncülüğündeki koalisyon tarafından düşürülen Talibanlar, son yıllarda birçok bölgede saldırılarını yoğunlaştırdı.

Alman hükümeti ise, on binlerce Afgan mültecinin geri gönderilebilmesi için Afganistan hükümetiyle anlaşmıştı.