Almanya aşırı sağcı terörün güçlenmesinden ‘endişeli’

Alman hükümetinin ülkedeki aşırı sağcı Neo-Naziler ile radikal islamcı grupların terörist saldırılarından ‘endişeli’ olduğu, Nazilerin özellikle ‘orta sınıftan’ bireyleri kazanmaya başladıkları bildiriliyor.

Alman hükümetinin ülkedeki aşırı sağcı Neo-Naziler ile radikal islamcı grupların terörist saldırılarından ‘endişeli’ olduğu, Nazilerin özellikle ‘orta sınıftan’ bireyleri kazanmaya başladıkları bildiriliyor. Ülkede mülteci sayısının artmasıyla birlikte 90’lı yıllarda yaşanan bir radikalleşmeye dikkat çekiliyor. 

N-TV’nin Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsüne dayandırdığı haberine göre, Almanya’da aşırı sağcı şiddet eylemlerine karışanlar içerisinde ilk kez suç işleyenlerin oranı yüzde 70’i buluyor. Bu durumu ‘endişe verici’ bulan hükümetin özellikle aşırı sağcıların giderek daha fazla ‘orta sınıftan’ bireyler olmasına dikkat çektiği öğrenildi.

Ancak bakanlık istatistiklerinde, Almanya’da olası bir terörist saldırının daha ziyade radikal islamcı gruplardan beklendiği de yer alıyor. Buna göre, ‘İslamcı terörizm’ kapsamında değerlendirilen gruplara üye olan ‘tehlikeli bireylerin’ sayısı 420 kadar iken, aşırı sağcı Alman gruplardaki bu kişilerin sayısı 15 olarak tahmin ediliyor.

Almanya’da terörist saldırı yapması muhtemel bu kişilerin yanı sıra ‘düşük tehlike potansiyeli’ barındıran bireylerin sayısı da 440’ı buluyor. Bu kişilerden 320’sinin radikal islamcı, 120’sinin ise Neo-Nazi gruplarına üye olduğu belirtiliyor.

Hükümetin son aylarda aniden katlanan mülteci sayısı nedeniyle aşırı sağcıların eylemlerine ilişkin çekinceleri olduğu da kaydediliyor. Alman medyasına konuşan Federal Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, aşırı sağcı terörizm tehlikesinin yeniden canlandığına dikkat çekti.

Konuya ilişkin konuşan muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) milletvekili Petra Pau, ülkede 90’lı yıllarda görülen aşırı sağcı cinayetlerinin ve o dönemdeki radikalleşmenin bugün de yaşanabileceğini söyledi. Pau, halen davaları devam eden Alman Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü’ne (NSU) atıfta bulunurken, NSU üyelerinin 90’lı yıllarda radikalleşmiş kişiler olduğunu hatırlattı.

Almanya’da 1990’lı yılların başında yıllık yüz binlerce mültecinin gelişi sonrasında Neo-Nazi faaliyetleri artmıştı.