Almanya'da dinleme skandalı büyüyor

Alman istihbarat servislerinin Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’u dinlemeye aldığı bildirildi.

Alman istihbarat servislerinin Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’u dinlemeye aldığı bildirildi.

Alman kamu radyosu Berlin-Brandebourg, casusluk iddiasını ortaya attı ve detaylarını paylaştı.

Radyoya göre Alman dış istihbarat servisi BND, Laurent Fabius’u dinlemeye aldı. Radyo, kaynaklarına ilişkin bilgiye yer vermedi.

Radyoya göre BND, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, UNİCEF, Dünya Sağlık Örgütü WHO, FBI, ABD’nin finanse ettiği Amerika’nın Sesi radyosu ile çok sayıda Amerikalı ve Avrupalı şirketi de dinledi. Dinlenen şirketler arasında ABD’deki silahlanma şirketi Lockheed da bulunuyor.

Diğer birçok Alman medyası da son aylarda dış istihbarat servisi BND’nin ABD ulusal güvenlik ajansı NSA için ittifak ülkelerini izlediğini ortaya çıkarmıştı.

BND özellikle Fransa Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ile Avrupa Komisyonu yetkililerini Amerika için dinlemekle suçlanmıştı.

Berlin radyosu, BND’nin tarafından kullanılan 900 sayfalık bir listeden bahsediyor. Telefon numaraları, e-mail adresleri ve IP adreslerinin yer aldığı bu listeye, gözetim operasyonlarını aydınlatmakla görevli soruşturma komisyonu üyesi Alman vekillerin de erişim sağladığı belirtildi.

Alman radyo, BND’nin neden, ne zaman ve ne kadar süreyle dinlemede bulunduğunu aydınlatmak için bu soruşturmanın aylarca süreceğini ifade etti.

2013 sonbaharında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bir cep telefonunun dinlemeye alındığına ilişkin ortaya çıkan bilgiler üzerine Berlin ile Washington arasında sert bir gerilim yaşanmıştı. Merkel, “Dostlar arasında casusluk hiç iyi değil” diye tepki göstermişti.

Alman hükümeti Ekim ayı sonunda yaptığı bir açıklamada kendi istihbarat servisleri ile BND ve NSA arasındaki işbirliğine daha fazla denetim getirme sözü vermişti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer, Çarşamba günü Berlin’de düzenlediği bir basın toplantısında ortaya çıkan dinleme skandalının Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier arasındaki ilişkilere darbe vuracağına inanmadığını söyledi.