Almanya’da ‘Hizbullah yanlısı’ derneklere geniş çaplı operasyon

Almanya İçişleri Bakanlığı, Lübnanlı Şii hareket Hizbullah'ı desteklediğinden şüphelenilen derneklere yönelik yedi bölgede 54 geniş çaplı bir polisiye operasyon gerçekleştirildiğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser yaptığı açıklamada "Pek çok Yahudi'nin kendisini özellikle tehdit altında hissettiği bir dönemde, İslamcı propagandaya ya da Yahudi ve İsrail karşıtı kampanyalara müsamaha göstermiyoruz" dedi.

Polis operasyonu "Hamburg İslam Merkezi" (IZH) ve onunla bağlantılı olduğundan şüphelenilen diğer beş kuruluşu hedef aldı.

Hizbullah'ı bir "terör örgütü" olarak kabul eden Almanya, Nisan 2020'de Hizbullah’ın ülkedeki faaliyetlerini yasaklamıştı.

Aramalar Almanya'nın çeşitli bölgelerindeki 54 mülkte gerçekleştirildi. Basın açıklamasında, IZH'nin faaliyetlerinin İranlı din adamlarının "Almanya'daki anayasal düzene aykırı olduğundan şüphelenilen" "devrimci konseptini" yaymayı amaçladığı belirtildi.

IZH özellikle Hamburg'daki İmam Ali camisini kontrol ediyor. İçişleri Bakanlığı, Almanya'nın iç istihbarat servisinin, IZH'nin buradan diğer cami ve dernekler üzerinde "tamamen ele geçirmeye kadar varan güçlü bir etki uyguladığından" şüphelendiğini ifade etti.

Bakanlığa göre bu hareket içinde "çeşitli medya kanalları aracılığıyla da yayılan açık Yahudi ve İsrail karşıtı eğilimler var.”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz bir hafta önce Nazi Kristallnacht pogromunun 85. yıldönümünü anarken, 7 Ekim'de İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Yahudi karşıtı eylemlerin yeniden canlandığı bir ortamda Almanya'daki Yahudileri koruma sözü verdi.

Almanya ve diğer pek çok ülke Ortadoğu'daki çatışmaların, özellikle de Lübnan Hizbullahı aracılığıyla yeniden alevlenebileceğini düşünüyor.