Almanya’da ırkçılığı ticari kara çevirmek isteyen şirket geri adım attı

Avrupa’ya mülteci akınının geçtiğimiz yıl doruğa çıkması nedeniyle ırkçı söylemler her geçen gün artarken, ırkçılık üzerinden ticari kar güdenler de artıyor.

Avrupa’ya mülteci akınının geçtiğimiz yıl doruğa çıkması nedeniyle ırkçı söylemler her geçen gün artarken, ırkçılık üzerinden ticari kar güdenler de artıyor. Almanya’da ‘Grenzzaun (Sınır Teli)’ adıyla çıkarılan ve birçok Nazi sembolüne gönderme yapan bira markası, toplumdan gelen yoğun tepkiler üzerine geri çekildi. 

Almanya’da mültecilerin ülkeye girişinde birinci sırada gelen Bavyera eyaletinde Brauerei Röhrl adlı şirket tarafından piyasaya sürülen Grenzzaun Halbe adlı bira markası, birçok Nazi sembolünü de çağrıştıracak şekilde tasarlanmıştı. Markanın sınır tellerine gönderme yapması, eyaletteki mülteci akınını ve birçok ülkenin sınırlarına tel çekmesini atıfta bulunuyor. 

‘SINIR TELİ’, ’88 SENT’ VE ‘9 KASIM’ 

Üretilen ilk bira şişelerinin fiyatının 88 sent olarak belirlenmesi de tartışma ve tepkilere neden oldu. 88 rakamı, hem Nazi lideri Adolf Hitler’i öven ‘Heil Hitler’ sloganının baş harfi olan ‘H’nin alfabenin 8’inci rakamı olması, hem de Nazi Hücum Kıtaları’nın (SS) baş harflerinin alfabenin sondan 8’inci harfi olması nedeniyle tartışmalı. Bu rakam, Neo-Nazi çevrelerinde çok sık kullanılıyor. 

Tartışmalı markanın ilk ürünlerinin son kullanma tarihinin 9 Kasım olarak yazılması da tepki çeken bir diğer nokta. 9 Kasım, Hitler’in 1923 yılında Bavyera’daki başarısız darbe girişimi ile Kristal Gece olarak da bilinen 1938’deki Yahudi pogromunun yıl dönümü. 

Irkçı birçok sembolü barındıran bira markasına karşı öğrencilerin başlattığı boykot kararı ardından tepkiler medyaya da yansımıştı. Öğrenciler, ‘Nazi birası’ olarak adlandırdıkları marka nedeniyle şirketin tüm içecek ürünlerini boykot kampanyası başlatmıştı. 

Tepkiler üzerine Brauerei Röhrl tarafından yapılan açıklamada, tartışmalı ürünün piyasadan çekileceği duyuruldu. Şirket açıklamasında, ırkçı göndermelerin bilinçli olmadığını ve ‘hatadan ibaret’ olduğu savunuldu. 

Geçtiğimiz aylarda İtalya’da da benzeri bir olay yaşanmış, ‘mülteci çocuk kıyafeti’ adı altında internetten çocuk elbisesi satışı yapılmaya başlanmıştı. Tepkiler üzerine satıcı şirket reklam ve ürünlerini geri çekmek zorunda kalmıştı.