Almanya’da kadın-erkek ücret dengesizliği yüzde 22’de

Kadın ve erkekler arasındaki ücret dengesizliği tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da devam ediyor.

Kadın ve erkekler arasındaki ücret dengesizliği tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da devam ediyor. Almanya’da cinsler arası ücret dengesizliği yüzde 21,6 ile halen oldukça yüksek iken, eşitsizlik en fazla yönetici makamlarda görev alan bireyler ile emekliler arasında dikkat çekici boyutlarda. 

2008 yılından bu yana Almanya’da da hayata geçirilen Equal Pay Day’in bu yıl 19 Mart olduğu açıklanmıştı. Bu da Almanya’daki kadın çalışanların erkek meslektaşlarına oranla aynı işi yapmalarına rağmen en az 79 gün daha az kazanması anlamına geliyor. Yani bir kadın 1 yıl boyunca çalışmasına rağmen erkek çalışanın 19 Mart-31 Aralık arasında kazandığı kadar ücret alabiliyor. 

Geçtiğimiz yıl 20 Mart olarak belirlenen Equal Pay Day’in bu yıl 19 Mart’a denk gelmesi ise herhangi bir iyileşme anlamına gelmiyor. Zira geçtiğimiz yıl Şubat ayı 28 gün, bu yıl ise 29 gün çekmişti. 

Almanya’da kadın-erkek arasındaki ücret eşitsizliği yüzde 21,6 ile geçtiğimiz yıl yüzde 22 olan oranın çok az altına geriledi. Özellikle yönetici konumundaki kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret dengesizliği yüzde 29’u bulurken, marketing ve satış gibi alanlarda yüzde 24 ile 25 civarında. 

Bilişim ve internet teknolojileri alanındaki ücret eşitsizliği yüzde 7 ile ortalamanın altında iken, mühendisler arasında yüzde 13’te. Genel olarak ücret eşitsizliğinin kalifiye eleman açığının düşük olduğu alanlarda az olduğu görülüyor. 

Almanya’da kadın erkek arasındaki ücret dengesizliğinin giderek azalmasına rağmen emekli kadınların bu durumdan büyük oranda olumsuz etkilendikleri de anlaşılıyor. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre, 2014 yılında kadın emekliler ortalam 618 euro maaş alırken, erkeklerin maaşı ortalama bin 37 Euro idi.