Almanya’da koalisyon hükümeti için son şans

Dört aydır hükümetin kurulmadığı Almanya’da sosyal demokratlar, Merkel'in öncülüğündeki CDU/CSU ile hazırlanan koalisyon mutabakatını partisinin kongresine götürecek.

Kongreden olası hükümete yeşil ışık çıkmaması SPD lideri Schulz’u ve başbakan Merkel’i koltuklarından edebilir.

Ocak ayının ilk haftasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in öncülüğündeki Hristiyan Demokrat Partiler CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), koalisyon görüşmelerinde prensip anlaşmasına varmışlardı. Almanya’nın erken seçime gitmemesi için SPD ile büyük koalisyon hükümeti son şans olarak görülüyor.

24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden bu yana siyasi bir çıkmaz içerisinde olan Alman siyasetinde bugün kritik bir gün olacak. Hıristiyan demokratlarla hazırlanan 28 sayfalık koalisyon anlaşması bugün Bonn kentinde yapılacak Sosyal Demokrat Parti (SPD) olağanüstü genel kongresinde oylamaya sunulacak.

SCHULZ DELEGELERİ İKNA ETMELİ

Koalisyon hükümeti yolunda asıl müzakerelerin başlaması için SPD lideri Martin Schulz 600 delegenin katıldığı kongrede koalisyon metni için izin isteyecek. Delegelerin çoğunluğunun metne “hayır” demesi halinde Almanya’da bir hükümet kurma girişimi daha çökmüş olacak. Daha önce CDU’nun Yeşiller Partisi ve Hür Demokratlar Partisi (FDP) ile yürüttüğü koalisyon kurma görüşmeleri sonuçsuz kalmıştı.

Bu kez de SPD tabanı Merkel ile bu şekilde hazırlanan bir koalisyon metnine karşı çıkıyor. SPD'nin Hessen, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) ve Saksonya Anhalt eyaletlerinin parti teşkilatları mutabakatın yeterli olmadığını belirterek kongrede “hayır” oyunu kullanacaklarını belirtmişlerdi. NRW 144 ile en fazla delege sayısına sahip eyalet teşkilatı.

Ayrıca SPD’nin gençlik örgütü Jusos’un lideri Kevin Kühnert’in başını çektiği “Büyük Koalisyona Hayır” grubu da bir süredir Schulz’a karşı kampanya yürütüyor. Gençlik örgütünün birçok eyaletten kongreye delege gönderebileceği ve bunların da “hayır” oyunu kullanabileceği belirtiliyor. Schulz ise kongre öncesinde adı geçen eyaletlerde ikna turuna çıkmıştı.

TARTIŞMALAR SPD’NİN OYLARINI DÜŞÜRDÜ

Bu tartışmalar ise SPD’nin oy oranını düşürmüş durumda. Genel seçimlerde yüzde 21’e yakın oy alan SPD’nin oy oranı son anketlere göre yüzde 18’e düştü. Hem bu oy kaybı ve hem de kongreden hükümete yeşil ışık yakılmamasının faturasının Schulz’a kesilmesi bekleniyor. Böyle bir durumda Schulz’un liderlik görevinden istifa etmek zorunda kalabileceği belirtiliyor.

Ayrıca SPD’nin seçim vaatlerini Merkel hükümetine kabul ettirmemesi halinde de bunun sorumlusu olarak da yine Schulz görülecek. Merkel ise 4 aydır hükümet kuramadığı için popülaritesini kaybediyor. SPD ile görüşmelerin son şans olarak görüldüğü Almanya’da bugün Bonn’dan çıkacak olumsuz bir kararın erken seçimin kapısını da aralayacağı görüşü hakim.

Diğer yandan kongreden ‘evet’ çıkmasıyla da hükümet kurulmuş olmayacak. Koalisyon görüşmeleri bittiğinde mutabakatı SPD, sayısı 440 bini bulan üyelerine soracak. CDU cephesi ise SPD tabanından gelen eleştirilere yanıt olarak hazırlanan metin dışında başka konuların koalisyon anlaşmasında olmayacağını belirtiyorlar.