Almanya’da mültecilere para yerine gıda yardımı tartışması

Almanya’da bu yıl içinde tarihin en yüksek mülteci sayısına ulaşılması ardından mültecilere verilen düşük para yardımlarının kesilmesine yönelik popülist yaklaşımlar da artış gösteriyor.

Hristiyan Demokrat Parti (CDU) tarafından yönetilen Hessen eyaleti, mültecilere para yardımı yerine sadece gıda ve hizmet desteğini öne çıkarmak için çalışma başlattı.

Frankfurter Rundschau gazetesine konuşan Eyalet Sosyal Hizmetler Bakanlığı sözcüsü Esther Walter, mültecilere para veya gıda yardımı yapılmasına ilişkin iki ayrı seçeneğin ‘etkilerinin incelendiğini’ söyledi. Bu karar, iltica talepleri reddedilen mültecilerin daha hızlı bir şekilde sınırdışı edilmesini öngören yeni iltica yasasının yürürlüğe girmesinin ardından geldi.

Hessen eyaletinin ‘incelemeye’ aldığı para yardımlarını kesme olasılığının öncelikli olarak ilk başvurularını yapan ve karşılama merkezlerinde (mülteci yurdu) kalan mülteciler için geçerli olması planlanıyor.

Eyalet Başbakanı CDU’lu Volker Bouffier’in bu kararın alınmasında etkili olduğu biliniyor. Bouffier, geçtiğimiz aylarda verdiği bir demeçte, “Arnavutluk’tan gelen bir öğretmen, Almanya’da ülkesinde aldığı maaştan çok cep harçlığı alıyor” şeklinde skandal bir değerlendirmede bulunmuştu.

Mültecilere yönelik Hessen hükümetinin almaya çalıştığı kararın, geçtiğimiz hafta Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi’nde kabul edilen yeni iltica yasası ile de bağı bulunuyor. Son yasa ile sınırdışı kararı verilen mültecilere verilen para veya gıda yardımlarının kesilmesi ve sınırdışı kararlarının ‘daha sıkı bir şekilde’ uygulanması planlanıyor.

Geçtiğimiz yıl 203 bine yakın iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’da bu yılın ilk 9 ayında 303 bin başvuru kayıtlara geçti. Ancak özellikle Ağustos ayından bu yana mülteci sayısında bir patlama yaşandı ve henüz iltica etmeyen on binlerce kişinin olduğu tahmin ediliyor.

Bu yılın başından itibaren Almanya’ya giriş yapan mültecilerin sayısının 600 binin üzerinde olduğu tahmin edilirken, ne kadarının ‘son durağının’ Almanya olduğu bilinmiyor.