Almanya’da mültecilerin konut sorunu bölgelere göre farklılık gösteriyor

Balkanlar üzerinden geçişlerin durması nedeniyle Almanya’ya mülteci girişinde ciddi bir azalma yaşanırken, mültecilerin barınma sorununun ciddi boyutlarda olduğu bildiriliyor.

Balkanlar üzerinden geçişlerin durması nedeniyle Almanya’ya mülteci girişinde ciddi bir azalma yaşanırken, mültecilerin barınma sorununun ciddi boyutlarda olduğu bildiriliyor. Bazı kentlerdeki ilk karşılama merkezlerinin boş olmasına rağmen, birçok komünde oturum hakkı tanınan mültecilerin ev sorunu yaşandığı görülüyor. 

Welt am Sonntag gazetesinin 16 eyalette yaptığı anketin sonuçlarına göre, birçok eyaletteki ilk karşılama merkezlerinde doluluk oranları oldukça düşük. Thüringen’de doluluk oranı yüzde 18,6’da kalırken, Sachsen’da bu oran yüzde 20 ve Brandenburg’da yüzde 44 olarak belirlendi. 

Yaz aylarındaki mülteci akını nedeniyle karşılama merkezine dönüştürülen bazı spor salonları normal işlevine döndürülürken, özellikle Berlin, Hamburg ve Bremen’deki merkezlerin ise oldukça dolu olduğu öğrenildi. 

PERSONEL SIKINTISI NEDENİYLE GÖNÜLLÜLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR 

Öte yandan, ilk karşılama merkezlerindeki yer fazlalığına rağmen büyük şehirlerdeki mültecilere ev bulmakta büyük zorluklar çekiliyor. 

Robert Bosch Vakfı’nın talebi üzerine Allensbach Enstitüsü tarafından belediyeler nezdinde yapılan bir ankete göre, ilçe (Landkreis) ve kentlerin yüzde 75’inde oturum hakkı olan mültecilere konut bulunmasında sıkıntı çekiliyor. Bu sorunun özellikle büyük şehirlerde ciddi boyutlarda olduğu anlaşıldı. 

Ankete göre küçük kentler ve köylerde ise mültecilere daha kısa sürelerde konut temin edilebiliyor. 

Mülteciler nedeniyle bazı kent belediyelerinin iş yoğunluğunun arttığı ve gönüllü çalışanların desteğine muhtaç olduğu da ankette yer aldı. Ankete katılan belediye yetkililerinin yüzde 86’sı gönüllü çalışanların desteğine ihtiyaç duyduklarını beyan ettiler. 

Ankete katılan komünlerin yüzde 80’i mültecilerin kentlerine uyum sağlaması konusunda umutlu olduklarını söylerken, yüzde 60’ı ise iş piyasasına yönelik umutlu olduklarını beyan etti.