Almanya’da ordu birliklerinin göreve çağrılması talebi

Brüksel’de 31 kişinin yaşamını yitirdiği DAİŞ saldırılarının ardından Almanya’daki güvenlik önlemleri arttırılırken, ordu birliklerinin polise destek için görev alması talebi yeniden gündemde.

Brüksel’de 31 kişinin yaşamını yitirdiği DAİŞ saldırılarının ardından Almanya’daki güvenlik önlemleri arttırılırken, ordu birliklerinin polise destek için görev alması talebi yeniden gündemde.

Focus dergisine konuşan Saarland Eyalet İçişleri Bakanı ve Eyaletler İçişleri Bakanları Konferansı Başkanı Klaus Bouillon, ordu birliklerinin polise destek için görev almasını istedi. 

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Bouillon, Brüksel’deki saldırılar sonrasında ordunun güvenlik için devreye konulması gerektiğini savundu. Ordunun güvenliğe katkı sunmasının Federal İçişleri Bakanı’nın talebiyle olabileceğini söyleyen Bouillon, bunun anayasaya aykırı olmasına rağmen ‘güvenlik için gerekli’ bir talep olduğunu vurguladı. 

Klaus Bouillon, “söz konusu olan terörist tehlikeler. Bombalar ve savaş silahlarıyla saldırı olduğunda polisimiz sınırlarının sonuna varıyor” diyerek, güvenlik için polis gücünün yetersiz olduğunu dile getirdi. Bouillon, ordunun ülke içinde güvenliği sağlamaya katkı sunması talebinin Haziran ayındaki İçişleri Bakanları Konferansı’nda gündeme geleceğini belirtti. 

Alman anayasasına göre ordu birliklerinin ülke sınırlarında veya içinde görev alması yasak. Anayasa, sadece ülkenin savunmasının tehlikeye girmesi halinde ve son çare olarak ordu birliklerine görev verilebiliyor. Ayrıca birden fazla eyaleti vuran büyük doğal felaketler veya ağır kazalarda polisin yetersiz kalması halinde ordu birliklerine görev verilebiliyor. 

Alman İçişleri Bakanlığı’na göre, Suriye ve Irak’a giden 800 kadar radikal İslamcının üçte biri tekrar ülkeye geri döndü. Bu kişilerle birlikte Almanya’da herhangi bir saldırı yapması olasılığı bulunan kişilerin sayısı ise 450 olarak verilmişti.