Almanya’da popülist AfD’nin oy potansiyeli ürkütücü boyutlarda

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, popülist söylemlerle giderek güçlenen AfD’ye oy verenlerin büyük kısmını ekonomik olarak sorun yaşamayan seçmenler oluşturuyor.

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, popülist söylemlerle giderek güçlenen AfD’ye oy verenlerin büyük kısmını ekonomik olarak sorun yaşamayan seçmenler oluşturuyor. Irkçı söylemleri oya devşiren AfD’nin işçiler, Doğu Almanyalılar, orta yaşlılar ve erkekler arasındaki oy potansiyeli ise ürkütücü boyutlarda. 

TNS şirketi tarafından Spiegel Online için yapılan ankete göre, mülteci karşıtlığı üzerinden giderek oylarını arttıran Almanya İçin Alternatif (AfD) seçmenlerinin büyük bir kısmının hiçbir ekonomik kaygısı bulunmuyor. Ankete katılanlar arasında ekonomik durumunu ‘iyi’ olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 65 olurken, AfD seçmeninde bu oran yüzde 71’i buluyor. 

AfD seçmenin sadece yüzde 5’lik bir kısmı ekonomik durumunu ‘kötü’ olarak nitelendirirken, yüzde 16’sı ‘daha az iyi’ buluyor. Ankete katılanlar arasında ekonomik durumunu kötü görenlerin oranının yüksek olduğu seçmenlerin başında Sol Parti (Die Linke) seçmenleri gelirken, Yeşiller (Grünen) seçmeni oldukça ‘iyi’ buluyor. 

Alman seçmenlerin yüzde 57’lik bir kısmı ‘siyasetçilerin sadece istediklerini yaptıklarını’ düşünürken, AfD seçmeninde ise bu oran yüzde 88’le rekora ulaşıyor. 

MÜLTECİ, KADIN VE EŞCİNSEL HAKLARI KARŞITLIĞI EN YÜKSEK GRUP

Mülteciler ve Avrupa Birliği (AB) karşıtlığıyla oy toplayan AfD seçmenlerinin daha çok popülist söylemleri ve çoğu zaman temeli olmayan korkuları benimsediği ve özellikle kadın hakları konusunda gerici bir bakış açısına sahip olduğu görülüyor. 

Ankete katılan Almanların yüzde 86’sı kadın özgürlüğü ve eşcinsellerin eşit hakları konusunda yapılanları olumlu buluyor ve ‘doğru istikamette olunduğunu’ düşünürken, AfD seçmeninde bu oran yüzde 67’de kalıyor. Bu görüştekilerin oranı Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU seçmenleri arasında dahi yüzde 87’yi bulurken, Yeşiller’de yüzde 95’e ulaşıyor. 

OY POTANSİYELİ İŞÇİLER, DOĞULULAR, ORTA YAŞ VE ERKEKLER ARASINDA YÜKSEK

Anketin en dikkat çeken noktası ise, Alman seçmenlerin üçte birinin AfD’yi tümüyle dışlamıyor olması. ‘AfD’ye oy vermeyi düşünür müydünüz?’ sorusuna ‘asla’ diyenlerin oranı yüzde 65’te kalırken, bu da partinin potansiyelinin yüzde 35’e kadar çıkabileceğini gösteriyor. 

AfD’ye asla oy vermeyeceklerin oranının en düşük olduğu grup yüzde 43 ile ‘işçiler’ olurken, Doğu Almanyalılar arasında ise yüzde 55 oldu. Genel seçmenler arasında kadınların yüzde 71’i ‘asla AfD’yi seçmeyeceğini’ beyan ederken, erkekler arasında bu oran yüzde 60’da kaldı. 

Araştırmaya göre, AfD’nin popülist söylemleri işçiler, 30-44 yaş arası seçmenler, Doğu Almanyalılar ve erkek seçmenler arasında daha fazla taraftar buluyor. 

2013 yılında Euro karşıtı söylemlerle ortaya çıkan AfD, aynı yılın Eylül ayındaki federal seçimlerde kıl payı yüzde 5 barajına takılmıştı. Ancak 2014 yılından itibaren sayıları giderek artan mültecilere yönelik tepkileri daha fazla dile getiren partinin oyları son anketlerde yüzde 11 ile 14 arasında seyrediler. AfD son olarak Baden-Württemberg’de yüzde 15,1, Rheinland-Pfalz’da yüzde 12,6 ve doğudaki Sachsen-Anhalt’da yüzde 24,2 oy oranına ulaşmıştı.