Almanya’da siyahi bir belediye başkanı

Almanya’nın 770 nüfuslu Rittmarshausen kasabasında belediye başkanlığına seçilen Afrikalı Chicgoua Noubactep, hem yabancı kimliği hem de insanlarla ilişkilerde bürokrasiyi kabul etmeyen tarzıyla dikkat çekiyor.

Almanya’da ilk kez 2012 yılında siyahi bir belediye başkanı seçilmişti. Afrika kökenli bir Amerikan askeriyle Alman bir anneden olan John Ehret, 2012 yılında Baden-Württemberg eyaletine bağlı 4 bin nüfuslu Mauer kasabasının belediye başkanı seçilerek, Almanya’da böylesi bir göreve gelen ilk siyahi olmuştu.

Göttingen Üniversitesi’nde jeolog olarak ders veren 48 yaşındaki Kamerun’lu Chicgoua Noubactep, Eylül 2016’da Niedersachsen eyaletindeki Gleichen şehrine bağlı Rittmarshausen komününün belediye başkanı seçilmişti. 770 nüfuslu küçük kasabadaki seçimlerde yüzde 35 oy alan Noubactep, ikinci sıradaki adaydan iki kat daha fazla oy almıştı.

Deutsche Welle’ye verdiği bir röportajda, ‘seçimleri kazandığını içselleştirmenin 2 gününü aldığını’ söylemişti.

JEOLOJİ DOKTORASI İÇİN GELMİŞTİ

1995 yılında Almanya’ya doktora eğitimini yapmak üzere gelen Chicgoua Noubactep, Eylül ayında Niedersachsen eyaletindeki ilk Afrika kökenli belediye başkanı olarak seçilmesinden önce yaptığı bilimsel ve insani çalışmalarla biliniyordu. Göttingen Üniversitesi’nde özel doçent olarak sıradan imkanlarla içme suyu filtresi yapımı konusunda dersler veren Noubactep, Kamerun ve Tanzanya gibi ülkelerde de içme suyu projelerine ön ayak oluyor.

İçme suyu projelerini önümüzdeki dönemde Ruanda, Uganda ve Güney Afrika gibi ülkelerde de devam ettirmek isteyen Noubactep, belediye başkanı seçildiği Rittmarshausen kasabasına sadece 4 yıl önce taşınmış.

‘ANONİM YAŞAMAMAK ÖNEMLİ’

Almanya gibi mülteci göçü nedeniyle yabancı karşıtlığının arttığı bir dönemde belediye başkanı seçilen Noubactep’in daha muhafazakar olarak bilinen küçük bir kasabada seçilmesi ilginç bulunuyor.

Chicgoua Noubactep, küçük kasabada insanların içten ve yardıma hazır olduklarına dikkat çekerken, geldikleri kasabaya kısa sürede uyum sağladıklarını belirtiyor. İnsanların birlikte yaşama önem verdiklerini söyleyen Noubactep, “İnsanlar yan yana ama anonim bir şekilde yaşamıyorlar. Bu sayede bir tür yoldaşlık oluşuyor. Burada dünya henüz yolunda gidiyor” diyerek, yaşadığı komüne uyumun önemine vurgu yapıyor.

SEÇİLMEYİ BEKLEMİYORDU

Almanya’da seçilme gibi bir hayalinin hiç olmadığını söyleyen Rittmarshausen Belediye Başkanı Noubactep, Gleichen şehrine bağlı komününde daha çok idari işlerle ilgileniyor. Amacının komünündeki kurumlar ve derneklerin varlığını sürdürmesi olduğunu vurgulayan Noubactep, Kamerun ve Tanzanya’daki kasabalarla kardeş kent ilişkileri geliştirmeyi de kendisine hedef olarak koymuş.

HALKLA İLİŞKİLERDE BÜROKRASİYE KARŞI

Afrika kökenli biri olarak seçildiği Almanya’daki bürokrasi ve ‘düzeni’ genel olarak beğendiğini söyleyen Chicgoua Noubactep, buna rağmen halkla ilişkilerinde bürokrasiye karşı çıkıyor.

Gleichen’daki diğer belediye başkanlarının halka haftanın belirli gün ve saatlerinde görüşme olanağı tanıdığını söyleyen Noubactep, kasaba sakinlerinin kendisine ulaşmak istediğinde hazır olması gerektiği görüşünde. Kendisini telefonla arayan her kasabalıya ulaşmaya çalıştığını kaydeden Noubactep, tüm komün sakinleriyle ancak yeni yeni tanışabilmiş.

Noubactep bu tarzı sayesinde halkın sevgisini kazanırken, daha önce hiçbir belediye başkanının insanlarla bu denli ilgilenmemesi de takdir ediliyor.

MEDYANIN İLGİSİNİ ÇEKTİ

2012 yılında 4 bin nüfuslu Mauer kasabasının ilk kez bir siyahi adayı belediye başkanı olarak seçmesi ardından Rittmarshausen’da yapılan bu seçim hem Alman hem de yabancı medyanın ilgisini çekmişti.

Deutsche Welle’ye konuşan kasaba sakini Katrin Schlick’e göre, bu denli küçük bir kasabada yabancı kökenli birinin belediye başkanı seçilmesi önemli. Ancak Schlick, “Diğer taraftan bakınca bunun çok da ‘özel ve dikkate değer’ birşey olmaması gerekirdi” diyerek, her 5 kişiden birinin yabancı kökenli olduğu Almanya’da bu durumun yadırganacak veya hayran duyulacak birşey olmadığına dikkat çekiyor.