Almanya’da yüzbinlerce mülteciye yetecek bina boş duruyor

Almanya’da bu yıl içinde yüz binlerce mültecinin ülkeye giriş yapması ardından gündeme gelen barınma ve lojman sorununun gerçekte çokda büyük olmadığı bildiriliyor.

Almanya’da bu yıl içinde yüz binlerce mültecinin ülkeye giriş yapması ardından gündeme gelen barınma ve lojman sorununun gerçekte çokda büyük olmadığı bildiriliyor. 16 eyaletin olduğu ülkede sadece Rheinland-Pfalz gibi orta büyüklükteki eyalette bile 80 bin boş binanın olması dikkat çekiyor.

Die Welt gazetesinde yazan tanınmış gazeteci ve mimari eleştirmeni Dankwart Guratzsch, mülteciler için derme çatma ve şehirlerin mimari yapısına aykırı konutlar inşa edilmesi yerine, elde olan boş ev ve dairelerin kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Ülkenin birçok eyaletinde kullanılmayan on binlerce bina, apartman dairesi veya müstakil ev bulunduğunu kaydeden Guratzsch, mülteciler için kentlerde yeni inşa bölgelerine ihtiyaç olmadığının altını çizdi. Almanya’nın büyük kent merkezlerindeki boş binaları hatırlatan Guratzsch, birçok köy ile küçük kentlerin önemli oranda boşaldığını belirtti.

Die Welt yazarının resmi makamlar ile meslek odalarına dayandırdığı bilgilere göre, sadece Rheinland-Pfalz eyaletinde boş olan müstakil evlerin sayısı 80 bin. Yine doğudaki Leipzig kentinde 22 bin, Nordrhein-Westfalen eyaletindeki Duisburg’da ise 14 kadar ev boş durumda.

Sadece Nordrhein-Westfalen eyaletinde mülteciler nedeniyle inşa edilecek yeni binalar için 100 milyon euro ek bütçe öngörüldüğünü hatırlatan Dankwart Guratzsch, toplamda 200 milyon euronun inşaat için harcanacağını belirtti. Bu projeyi eleştiren Guratzsch, eski veya renovasyona ihtiyaç duyan binalar için finansman ayrılmasını istedi.