Almanya’dan bir skandal daha: Şimdi de Suudi askerlerini eğitecek

Yemen’de bizzat savaşta olan ve Suriye’deki birçok katliam çetesini finanse eden Suudi Arabistan’ın bir ‘anti-terör birimini’ eğitiminin Alman askeri uzmanlarınca verilmesi için pazarlıklar yapıldığı iddia edildi.

Suudi Arabistan’ın Yemen’de yüzlerce kadın ve çocuğu katletmesi ve her yıl yüzlerce kişiyi idam etmesine rağmen silah satışlarını devam ettiren Almanya, şimdi de Suudi birliklerini eğitmeyi planlıyor.

Der Spiegel dergisinde yer alan bir habere göre, Suudiler tarafından kurulması planlanan ve ‘sadece terörle mücadelede’ yer alacağı savunulan bir birliğin askeri eğitimi için iki ülke arasında müzakereler devam ediyor. Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in konuyla bizzat ilgilendiği ve bugün Riyad’a yapacağı ziyarette de konunun ele alınacağına haberde yer verildi.

Söz konusu ‘anti-terör biriminin’ askeri eğitimlerinin Almanya’da yapılması veya Alman uzmanların Suudi Arabistan’a gitmesi gibi seçeneklerin masada olduğuna dikkat çekilen Spiegel haberinde, Suudilerin geçtiğimiz yıl bu teklifleri yaptıkları bilgisi verildi. Buna göre, Suudiler başlangıçta bu birimde yer alacak subay adaylarını düzenli eğitimler için Almanya’ya göndermeyi teklif ettiler.

Suudilerin Yemen’de binlerce sivilin yaşamını yitirdiği savaşta işledikleri suçlar nedeniyle Alman Savunma Bakanlığı’nın ‘çekinceleri’ olduğu savunulan haberde, ülkedeki idam uygulaması ve ağır insan hakları ihlallerine de dikkat çekildi.

Almanya’nın son yıllarda Suudi Arabistan’a yaptığı silah satışlarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Suudilerin Ortadoğu’daki barbar çetelerle yaptığı işbirliği, Yemen’deki katliamları ve ülke içindeki ağır hak ihlallerine rağmen silah satışlarındaki artış ciddi tepki görüyor.