Almanya kara para aklamaya ilişkin 10 maddelik plan hazırlıyor

Die Welt ve Handelsblatt gazetelerinin bugünkü sayısında yer alan haberlere göre Almanya, Panama Belgeleriyle net olarak açığa çıkan vergi kaçırmalara karşı 10 maddelik bir önlem planı hazırlıyor.

Die Welt ve Handelsblatt gazetelerinin bugünkü sayısında yer alan haberlere göre Almanya, Panama Belgeleriyle net olarak açığa çıkan vergi kaçırmalara karşı 10 maddelik bir önlem planı hazırlıyor. Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin maruz kaldığı baskıları azaltmak için vergi kaçakçılığında diğer ülkelerle işbirliğini de öne çıkardığı bildiriliyor. 

Welt gazetesinin haberine göre, 10 maddelik planın en önemli maddelerinden biri olarak Almanya’da bir tür ‘kara para sicil kaydı’ hayata geçirilecek. Bu kayıtta, tüm şirketler ile faydalanan kişiler kayıt altına alınacak. 

Maliye Bakanlığı’nın önlemlerinden bir diğeri ise, Avrupa Birliği’nin (AB) daha önceki kararnamelerine dayandırılıyor. Buna göre, tüm ülkelerin ulusal çaptaki vergi kaçakçılığı veya kara para aklama gibi konulara dair kayıt sistemlerini birbirleriyle paylaşması ve maliye bakanlıklarının bu verilere ulaşabilmesi hedefleniyor. 

Habere göre, bakanlık vergi cennetlerinde açılan ‘paravan şirketlerin’ tümünü yasaklamayı ise düşünmüyor. 

KARA LİSTE VE BİLGİ PAYLAŞIMI 

Handelsblatt’da yer alan haberde ise, Maliye Bakanlığı’nın vergi kaçıran şirket ve bankalara karşı daha ağır cezalar getirmeyi planladığı iddia edildi. ABD yasalarının örnek alınmasının da planlandığı belirtilen haberde, yurt dışına vergi kaçıranlara ilişkin zaman aşımı uygulamasının kaldırılması hedefleniyor. 

Haberde ayrıca, bakan Schäuble’nin Panama ve vergi kanunlarının esnek olduğu diğer ülkelerin de yer alacağı bir ‘kara liste’ hazırlanmasından yana olduğu belirtildi. 

Welt ve Handelsblatt’ın haberlerine ilişkin ARD kanalında Bericht aus Berlin programında konuşan Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, devletler arasında ‘otomatik bilgi paylaşımından’ yana olduğunu söyledi. Schäuble, bu sayede vergi kaçıranların daha kolay bulunabileceğini kaydetti. 

YILLARCA PANAMA’DAN GELEN BİR İŞBİRLİĞİ TEKLİFİNİ REDDETMİŞTİ 

Hafta sonunda Der Spiegel dergisinde yer alan bir haberde ise, Maliye Bakanı ile Müsteşar Werner Gatzer’in uzun yıllardan bu yana işbirliği yapmak isteyen bir kişiyle kontağa girmeyi reddettikleri iddia edilmişti. Söz konusu kişinin Panama’daki bir paravan şirketin ‘şaibeli faaliyetleri’ hakkında bilgi paylaşmak istediği, ancak bakanlığın bunu reddettiği ortaya çıktı. 

Panama Belgeleri’nde Almanya’dan onlarca şirket ve bankanın da vergi cennetlerinde paravan şirketlerde payı olduğu ya da kurulmalarına yardımcı oldukları ortaya çıkmıştı. 

Vergi kaçakçılığı ve kara aklamayla mücadele konusunun bu hafta düzenlenecek G20 Zirvesi’nde de gündeme gelmesi bekleniyor.