Almanya mülteci harcamalarıyla ‘kalkınma yardımı’ kalemini şişirecek

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’da yer alan habere göre Almanya, mülteciler için yaptığı harcamaları ‘uluslararası kalkınma yardımı’ adlı bütçe kalemine eklemeye hazırlanıyor.

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’da yer alan habere göre Almanya, mülteciler için yaptığı harcamaları ‘uluslararası kalkınma yardımı’ adlı bütçe kalemine eklemeye hazırlanıyor. İktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) bütçe uzmanı Eckhardt Rehberg’e dayandırılan haberde, Almanya’nın mülteci harcamalarını ekleyerek, sadece gelişmekte olan ülkelere bizzat yapılan yardımları içeren ‘kalkınma yardımı’ kalemini daha şişkin göstermek istediği belirtildi. 

2014 yılındaki uluslararası kalkınma yardımı bütçesine mültecilere harcanan paraların eklenmediğini belirtilen haberde, kalkınma yardımının milli gelirin yüzde 0,42’inde kaldığı hatırlatıldı. Ancak mülteci yardımlarının eklenmesiyle birlikte bu oran Birleşmiş Milletler Milenyum Kalkınma Hedefleri’nde yer aldığı gibi milli gelirin yüzde 0,7’sinin üzerine çıkmış olacak. 

Haberde, Alman hükümetinin bu kararında İsveç’i örnek aldığı ve İsveç’in her yıl mülteci başına 15 bin euroluk harcamayı ‘kalkınma yardımı’ olarak gösterdiği kaydedildi. İsveç bu sayede, kalkınma yardımlarını milli gelirin yüzde 1,09’una denk olarak gösterdi. 

Gazeteye konuşan CDU’lu bütçe uzmanı Eckhardt Rehberg, “Almanya, dünya ülkelerine yönelik ciddi bir mali sorumluluk üstleniyor. Bunu gizli tutmamak gerekir” dedi. Rehberg, mültecilere yapılan harcamaların haricinde de, Kalkınma ve İşbirliği Bakanlığı bütçesinin 2013’de 6 milyar euro iken 2016’da 7,4 milyar euroya ulaştığını söyledi. 

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2000 yılında kabul edilen Milenyum Kalkınma Hedefleri’nden biri de, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yıllık milli gelirlerinin yüzde 0,7’si kadar kalkınma yapmasını öngörüyordu. 2015 yılına kadar ulaşılması gereken bu görevi sadece İsveç, Hollanda, Danimarka, Lüksemburg ve Norveç yerine getirdi. 

Diğer birçok gelişmiş ülkenin yoksul ülkelerdeki kalkınma projelerine aktardıkları paralar milli gelirin yüzde 0,2’si ile 0,5’i arasında değişiyor.