Almanya’nın Avrupa Hava Kalkanı projesine 17 ülkeden destek

Almanya’nın öncülük ettiği “Avrupa Hava Kalkanı” projesine Avusturya’dan da destek geldi. Avrupa’da 17 ülke bu projeyi desteklerken, Fransa projeye katılmadı.

Nötr ülke olarak değerlendirilen Avusturya, cumartesi yaptığı açıklamada, Almanya’nın ekim 2022’de başlattığı Avrupa Hava Kalkanı (European Sky Shield) projesine katılma niyetini duyurdu.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer yaptığı yazılı açıklamada, "Önemli ölçüde artan bir tehdide" atıfta bulunarak, "Ülkemizi dron veya füze saldırıları riskine karşı korumak için önlemler almalıyız ve alacağız” dedi.

Nehammer’e göre, 1995 yılından bu yana Avrupa Birliği’nin (AB) üyesi olan Avusturya’nın aldığı bu karar, ülkenin “tarafsızlığını zan altında bırakmıyor”.

Başbakan, "Hiçbir Avrupa devleti hava sahasının yeni tehlikelere karşı etkili bir şekilde savunulmasını tek başına sağlayamaz" diye ısrar ederken, Savunma Bakanı Klaudia Tanner "tarihte önemli bir adım" olduğunu savundu.

Projeye şimdiye kadar 16’sı NATO üyesi olmak üzere 17 Avrupa ülkesi destek verdi. Bunlar arsında Birleşik Krallık, Baltık ülkeleri, Belçika, Hollanda, Finlandiya, Norveç ve NATO’ye üye olmak isteyen İsveç var.

Proje kapsamında, kısa menzil için Alman Iris-T'ye, orta menzil için Amerikan Patriot'a ve uzun menzil için Amerikan-İsrail sistemi Arrow -3'e dayanarak, tüm uçaksavar sistemleri yelpazesine sahip olmak için ortak satın alımlar planlanıyor.

Fransa, İtalya ve Polonya bu projeye sıcak bakmıyor. Fransa, Avrupa teçhizatıyla, egemen bir hava savunma sistemini savunuyor.