Almanya Suriyeli mültecilere iltica koşullarını sınırlandırmak istiyor

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, Suriyeli mültecilere ilişkin iltica koşullarını sınırlandıracaklarını açıkladı. Hükümet sözcüsü bir değişim olmadığını söyledi ancak medyaya göre yeni politika uygulamaya konuldu bile.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, Suriyeli mültecilere ilişkin iltica koşullarını sınırlandıracaklarını açıkladı. Hükümet sözcüsü bir değişim olmadığını söyledi ancak medyaya göre yeni politika uygulamaya konuldu bile.

İçişleri Bakanı Thomas Maizière,  kamu radyosu Deutschlandradio’da yaptığı açıklamada Suriyeliler arasında aile yakınlaşmasına izin vermeyeceklerini ve ikamet hakkını sınırlandıracaklarını söyledi.

İçişleri Bakanı, bu tür durumlarda ülkenin başka eyaletlerinin sınırlı bir ikamet sunduğunu belirtti.

Başbakan Angela Merkel’e yakın olan muhafazakar bakan, bu kararın ne zaman uygulamaya geçeceğini söylemedi.  Ancak Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine göre Almanya’daki iltica koşullarını daha az çekici kılmak amacıyla kararın uygulamaya geçtiğini yazdı.

Almanya son göç krizi karşısında şöyle açık bir çizgi izledi: Ülke gerçekten ihtiyacı olana koruma sağlamalı zira savaş ve terörden kaçıyorlar. Ancak Balkanlar gibi güvenli sayılan bölgelerden gelenler de kısa sürede sınırdışı edilmeli.  Kısaca mülteciler kabul edilirken, ekonomik amaçlı gelenler sınırdışı edilecek.

Angela Merkel son haftalarda mülteciler açık kapı politikası izlediği gerekçesiyle muhafazakarlar tarafından sert eleştirilmişti.

FAZ gazetesine göre Ağustos ayında 55 bin 600 Suriyelinin iltica talebini değerlendirdi, bunlardan 38 bin 650’sine mülteci statüsü verildi. Sadece 53 kişiye geçici koruma statüsü verildi. Geçici statü, mülteci statüsünün bir altında bulunuyor. Mülteci statüsü üç yıl ikamet ve ailesini getirme hakkı tanıyor. Ancak destek mahiyetindeki geçici statü, aile birleşimi hakkını vermezken, ikamet hakkını bir yılla sınırlıyor. 

Almanya yılsonuna kadar bir milyon ilticacı bekliyor. Göç akışının artması üzerine hükümet son haftalarda sertleşme işaretleri verdi. Özellikle ekonomik amaçlı göçmenlerin sınırdışı edilmesini kolaylaştıran bir dizi tedbir alındı.

Koalisyon hükümeti ortakları Perşembe akşamı yeni bir tedbir daha açıkladı. Buna göre iltica başvurusu reddedilenler hızlı bir şekilde sınırdışı edilecek.