Almanya ulaşım yollarına 265 milyar Euro ayırıyor

Almanya, ülke tarihinin en yüksek bütçeli ulaşım yolları planını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Almanya, ülke tarihinin en yüksek bütçeli ulaşım yolları planını hayata geçirmeye hazırlanıyor. 

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) üyesi Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt tarafından sunulan plana göre, 2030 yılında Almanya genelindeki kara, demir ve suyolları için 265 milyar Euro harcanacak. 

Ülke tarihinde bugüne kadar görülmemiş bir miktarda harcamanın öngörüldüğü ‘Federal Ulaşım Yolları Planı’ ile birçok yol yeniden inşa ya da tamir edilecek. 

Bakanın sunduğu plana göre, ülkedeki kara yolları ve köprüler için yaklaşık 130 milyar Euroluk bir bütçe ayrılacak. 265 milyar Euronun yüzde 40’lık bir kısmı ise demiryolları için öngörülürken, geri kalan kısmı ülkedeki nehirlerdeki suyollarına ayrılacak. 

Yeni Ulaşım Yolları Planı’nda ayrıca bugüne kadar alışılagelmiş olan eyaletler arası paylaşım sistemi de değiştiriliyor. Her eyalete öncelikli ulaşım projelerine göre ayrılacak bütçeyle ‘gereksiz harcamaların’ önüne geçilmesi planlanıyor. 

Bunun yanı sıra eyaletlerde yeni yol yapımları yerine mevcut yolların bakımına ağırlık verilecek. 

Almanya’da geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bilgilerde, ülkedeki birçok kara ve demir yolunda ciddi hasarlar olduğu ve özellikle köprülerin üçte birinin oldukça eski olduğu ortaya çıkmıştı.