Amazonlardaki Munduruku halkı ve doğal hayat baraj tehdidi altında

Brezilya kuzeyindeki Para eyaletinde inşa edilmek istenen onlarca baraj hem doğal hayatı hem de çevrede yaşayan 12 bin yerliyi tehdit ederken, Greenpeace’den hükümetin Amazonları yok eden enerji politikasına sert eleştiri geldi.

Brezilya kuzeyindeki Para eyaletinde inşa edilmek istenen onlarca baraj hem doğal hayatı hem de çevrede yaşayan 12 bin yerliyi tehdit ederken, Greenpeace’den hükümetin Amazonları yok eden enerji politikasına sert eleştiri geldi. 

Tapajos nehri üzerinde 7,6 kilometre uzunluğunda inşa edilecek 8 bin megawatt üretim kapasiteli São Luiz do Tapajós hidro-elektrik barajına karşı geçtiğimiz gün yerli Mundurukular ve Greenpeace üyeleri protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler, Munduruku halkı için kutsal önemdeki bir bölgede inşa edilmek istenen barajın hem bölgedeki halka hem de doğay dengeye büyük zarar vereceğini düşünüyor. 

Çevresinde yaklaşık 12 bin yerlinin yaşadığı São Luiz do Tapajós Barajı nedeniyle çok geniş yağmur ormanları da yok olacak. 

Baraj projesine karşı yerlilerle birlikte aktif mücadele eden Greenpeace’den yapılan açıklamada, projenin Amazon ormanlarında yeni çatışma alanları ortaya çıkaracağı vurgulandı. Brezilya hükümetinin enerji politikasının yanlışlığına dikkat çekilen Greenpeace açıklamasında, hükümetin güneş ve rüzgar gibi zararsız enerjiler yerine su barajlarına yönelmesi sert bir dille eleştirildi. 

Greenpeace açıklamasında, ülkenin en zengin doğal ortamlarının olduğu bir alanda hidro-elektrik santrallerini tercih etmesinin yanlış olduğu vurgulandı. 

BALIKLAR, YUNUSLAR VE DENİZ İNEKLERİ YOK OLABİLİR

Çevreci örgütün Amazonlar Koordinatörü Oliber Salge, nehirde yaşayan balık türlerinin yanı sıra yunusların ve deniz ineklerinin yok olmakla karşı karşıya kalacağını söyledi. Salge, bu türlerin 53 metre yüksekliğindeki baraj duvarından sıçramalarının mümkün olmadığını belirtti. 

Amazon’un en büyük kollarından olan Tapajós nehri üzerinde yaklaşık 20 milyon kişiye enerji sağlama bahanesiyle onlarca daha baraj kurulması planlanıyor. Önceleri yaklaşık 18 milyar real (4,3 milyar euro) olarak öngörülen baranların maliyetinin 30 milyar reale (7,2 milyar euro) çıkması da bekleniyor. 

8,5 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle Amazon nehri ve ormanlarının büyük kısmının bulunduğu Brezilya’da elektrik ihtiyacının dörtte üçüne yakını hidro-elektrik santrallerinden karşılanıyor.