Amerikalılar Irak'ta geniş bir işkence ağı organize etti

Amerikalılar Irak'ta geniş bir işkence ağı organize etti

The Guardian ve BBC Arabic'in 12 gazetecisinin 15 ay boyunca yürüttüğü ortak bir soruşturmada ABD'nin Irak işgalinden sonra merkez Amerika'daki "kirli savaşta" tecrübeli eski bir askeri, geniş bir işkence ağı kurmak için getirttiğini ortaya çıkardı. Irak genelinde oluşturulan 10'u aşkın gizli merkezde işkence yapıldığı bildirildi.

ABD'nin Irak işgali Mart ayı ile birlikte 10 yıldönümünü tamamladı. 12 gazetecinin yaptığı araştırma 1980'li yıllarda Salvador ve Nikaragua'da isyanı bastırmak için kirli bir savaş yürüten albay James Steele ile Irak'ta özel bir polisin yönetimi ve eğitimindeki rolü etrafında yoğunlaşıyor.  

Guardian gazetesi, Steele ve özel kuvvetlerde kıdemli diğer meslektaşı albay Coffman'ın, aralarında General David Petraeus ve eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in de yer aldığı Amerikan ordusunun üst düzey yetkililerinin onayı ile "terörizm şüphesiyle yakalananlardan istihbarat almak için geniş bir işkence programı organize ettiğini" yazdı. David Petraeus, biyografisindeki bir ilişkiden dolayı kısa bir süre önce CIA'nin başından istifa etmişti.

İngiliz gazeteye göre bu program Amerikan kamu bütçesinden finanse edilirken, tutsak ettiklerine işkence yapan bir çok radikal Şii milis üyelerinin yardımı ile yürütüldü.  Olaya karışan Iraklı general Muntadher El Samari, en kötü işkence biçimleri dahil yaşanan her şeyin her iki Amerikalı albayın bilgisi dahilinde olduğunu söylüyor.

Guardian gazetesinin konuya ilişkin haberlerinde bir çok tanığın görüntülü röportajları ile bir saatlik bir belgesel de yer alıyor. Gazete işkence mağduru toplam altı kişi ve tutsakları özel kuvvetlere teslim ettiklerini doğrulayan üç asker ile üst düzey Iraklı bir çok yetkilinin tanıklığını aktarıyor.

Adını vermeyen Iraklı bir asker gazeteye şunları söylüyor: "Naziler gibiydi....Gestapo gibiydi. Şüphelenmek için iyi bir nedeni olan herkese işkence yapıyorlardı (...) ve insanların bundan haberi vardı."