Anadolu Ajansı Fransa’daki ‘Arapları’ nasıl ve neden fişledi?

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basın organı Anadolu Ajansı’nın (AA), Fransa’da 26 Haziran seçimleri sırasında Magreb kökenli Fransız vekillerin tümünü listelemesi dikkat çekti.

Marianne dergisi, AA’nın Fransa’daki Arapları nasıl ve neden bu şekilde listelediğini sorgulayan bir haber yayınladı.

Habere göre Türk hükümetinin basın ajansı, 26 Haziran'da yayınlanan bir haberde, Kuzey Afrika kökenli tüm Fransız milletvekillerini sıraladı. Haberde, “Şüpheli etnik istatistiklerin eşlik ettiği bir liste” denildi.

“Türk devletinin basın ajansı Anadolu neye oynuyor?”  diye soran Marianne, sözkonusu haberde AA’nin şaşırtıcı bir yönteme başvurduğuna dikkat çekti.

Tüm Magreb kökenli Fransız seçilmişlerin listelendiğine işaret eden Marianne, “Türk propaganda organı” olarak tanımladığı AA’nın "Bu milletvekillerinin çoğunluğunun Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u destekleyen kadınlar ve parlamenterler olduğuna" dikkat çektiğini belirtiyor.

AA’nın haberinde listelenen kişilerin biyografileri, şecereleri ve soyağaçlarının izinin sürüldüğünü yazan Marianne, listelenenlerden bir çoğunun Cezayir, Fas veya Tunus doğumlu olduğunu ifade ediyor.

Marianne dergisinin haberine göre “Recep Tayyip Erdoğan’ın basın organı bununla da yetinmiyor ve ‘Fransa’daki Arap ve Müslüman cemaati’ hakkında bir dizi veri çiziyor, sayılarını Fransa nüfusunun yüzde 8’ine denk gelen ‘5 milyon kişi’ olarak tahmin ediyor.”

Marianne, “Ajans, bu rakamları doğrulamak için tek kaynak olarak ‘yerel bir araştırma merkezi tarafından yayınlanan son istatistiklerden’ bahsediyor. Bu veriler doğrulanamıyor, zira etnik istatistikler Fransa'da 6 Ocak 1978 tarihli Veri Koruma Yasası tarafından yasaklanmıştır" diye noktaladı.