Ankara’nın Covid dezenformasyonu ve propagandası tutmuyor

Covid-19 can almaya devam ederken, uluslararası kamuoyu da Türkiye'nin verileri gizlemesini konuşuyor. HDP'nin dayanışma kampanyası ise iktidar güçlerince engellenmeye çalışılıyor.

Covid-19 pandemisinin dünya genelindeki bilançosu ağırlaşıyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verileri, vaka sayısının 2 milyon 500 bini, ölü sayısının 171 bini aştığına işaret ediyor.

ABD'deki vaka sayısı 792 bini, ölü sayısı da 42 bin 500'ü aştı. ABD, dünyada en çok vaka ve ölümün görüldüğü ülke. ABD'nin ardından bilançosu giderek ağırlaşan ülkeler İspanya, İtalya ve Fransa. Avrupa genelinde vaka sayısı 1 milyon 120 bini aşarken, ölü sayısı da 105 binin üzerinde yer alıyor.

Türkiye'de de verilerin gerçek olmadığı ortaya çıkmasına rağmen, açıklanan vaka sayısı 100 bine doğru ilerliyor.

'AŞI BULUNANA KADAR KISITLAMALAR SÜRMELİ'

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılması gerektiğini belirtti.

WHO Batı Pasifik Bölgesi Direktörü Takeshi Kasai, kısıtlamaların erken kaldırılmasının yeni bir koronavirüs salgınına yol açabileceği uyarısında bulundu. Kasai, "En azından bir aşı ya da etkili bir tedavi bulunana dek, sokağa çıkma kısıtlamalarının hepimiz için normal bir süreç olması gerekecek" dedi.

'YARASALARDAN KAYNAKLANDI'

Bu arada WHO, eldeki tüm kanıtların, koronavirüsün geçen yılın sonlarında Çin'deki yarasalardan kaynaklandığını ve bir laboratuvarda üretilmediğini veya manipüle edilmediğini gösterdiğini savundu.

'826 MİLYON ÖĞRENCİNİN BİLGİSAYARI YOK'

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, Covid-19 pandemisi karşısında ülkelerin çoğu online eğitime öncelik verirken, dünyadaki öğrencilerin yarısının evinde bilgisayar olmadığına dikkat çekti.

UNICEF’e göre 826 milyon öğrenci bilgisayarsız evlerde yaşıyor ve yüzde 43’ünün (706 milyon) evinde internet yok. UNICEF online eğitimdeki endişe verici “dijital kırılmaya” tepki gösterdi.

'AÇLIK YAŞAYANLARIN SAYISI KATLANABİLİR'

Dünya Gıda Programı açlık sınırındaki insanların sayısının 2020’de ikiye katlanabileceği uyarısında bulundu. WFP, “Ağır bir şekilde açlık çeken kişilerin sayısı Covid-19 pandemisi nedeniyle ikiye katlanarak, 2020 yılı sonuna kadar 250 milyonu aşabilir” dedi. BM kurumlarının yayımladığı bir rapora göre açlık sınırındaki insanların sayısı 2019 yılında, çatışmalar, iklim sorunları ve ekonomik şoklar nedeniyle 113 milyondan 135 milyona çıktı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI ARTTI

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (Reporters Without Borders) yayımladığı yıllık Dünya Basın Özgürlüğü raporunda, koronavirüs salgınının basın özgürlüğüne tehdidi artırdığı belirtildi.

180 ülkenin yer aldığı sıralamada Türkiye 154. sırada. Listenin başında Norveç, sonunda ise Kuzey Kore var.

TÜRKİYE'NİN YALANI DÜNYA BASININDA

Türkiye'de çarpıtılan verilere rağmen vaka ve can kaybı sayısında artış görülüyor. AKP-MHP iktidarına göre vaka sayısı 90 bin 980, can kaybı 2140 oldu. Ülkede 23 Nisan'dan itibaren 4 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Sağlıkçılar ve yaşamını yitirenlerin yakınları ölüm kayıtlarına 'Covid-19' yazılmadığını belirtiyordu. İktidarın verileri gizlediği uluslararası basında da konu oldu. New York Times gazetesi, İstanbul'da son iki seneye göre ciddi artış gösteren ölüm sayılarına işaret etti, Türkiye'nin gerçek koronavirüs verilerini paylaşmadığını belirtti. NYT'nin Pulitzer Ödüllü İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall, "Beştepe Sarayı, dikkatlice organize edilmiş bir propaganda kampanyası uyguluyor" dedi. Haberde, Mart ayında provokatif paylaşımlar iddiasıyla 410 kişinin tutuklanmasına da değinildi.

'GERÇEĞİ GİZLEMENİN OLUMSUZ SONUÇLARI OLACAK'

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Yaşar Ulutaş da salgın verilerinde bakanlığın bilgi akışının şeffaf olmadığını ve sisteme verilerin farklı kodlarla girdiğini belirtti. Ulutaş, bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceği, rehavete yol açabileceği uyarılarında bulundu.

'SAHTE BAŞARI HİKÂYESİ'

Sağlık Bakanlığı’nın salgına ilişkin paylaştığı verilerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Osman Öztürk, iktidarın sağlık üzerinden “siyasi başarı hikâyesi yazmak” amacıyla gerçek tabloyu gizlediğini ifade etti.

SES: 8 BİNDEN FAZLA SAĞLIKÇI POZİTİF

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlık emekçilerinin yaşadığı sıkıntıları tespit etmek amacıyla 15-18 Nisan tarihleri arasında yaptıkları anketin sonuçlarını, sosyal medya üzerinden düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, yaptıkları anket sonucunda ülke genelinde 8 binden fazla sağlık emekçisinin salgına yakalandığını öngördüklerini kaydetti.

Erden, hastanelerin yüzde 39'unda sağlık emekçilerine hiç test yapılmadığını, hastanelerin yüzde 9'unda sadece bir kez yapıldığını aktardı.

TUTSAKLAR ANLATIYOR: HİÇBİR ÖNLEM YOK

Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsaklara hastane sevklerinde kelepçeli muayenenin dayatıldığı, kronik hastaların hijyen ve temizlik malzemesi taleplerine ise cevap verilmediği öğrenildi.

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklardan Mazlum Güzel, kardeşiyle yaptığı görüşmede, koranavirüse karşı hiçbir önlemin alınmadığını ve yemeklerin tam verilmediğini anlattı.

Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan epilepsi hastası Selami Keleş, salgına karşı gardiyanların maske takmadığını, kendilerine de maske verilmediğini söyledi.

'SİVİL HEYET İMRALI'YA GİTMELİ'

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi, İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, cezaevlerinde salgın riskinin vahim boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, "İmralı Cezaevi dahil bütün cezaevlerinde sivil bir heyet inceleme yapmalı" dedi.

AKP YARDIMLARI ENGELLİYOR, HDP PES ETMİYOR

HDP'nin koronavirüs sürecinde başlattığı 'Kardeş Aile Kampanyası' büyüyerek sürüyor. AKP-MHP iktidarı ise toplumsal dayanışmaya saldırıyor.

İktidarın, belediyelerin ve muhalefet partilerinin halkla dayanışmasını engellerken, halktan topladığı bağışlarla 'AKP' logolu koliler hazırlayıp bazı ailelere gönderdiği görüldü.

Ağrı’da ise koronavirüs salgını nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından başlatılan dayanışma kampanyası kapsamında ihtiyaç sahiplerine gıda kolisi dağıtan HDP Merkez İlçe Yöneticisi Hakan Mağlay ve Yusuf Keser gözaltına alındı.

ABD

ABD'de vaka sayısı 792 bini, ölü sayısı 42 bin 500'ü aştı. ABD, vaka ve ölü sayısında dünyada ilk sırada.

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınının neden olduğu ekonomik tahbiratta "Amerikan vatandaşlarının işlerini korumak" iddiasıyla ülkeye göçü geçici olarak askıya alacağını açıkladı.

ABD'de bazı gruplar, sokağa çıkma kısıtlamalarını protesto etmek için toplanıyor. Sağlık çalışanları ise kısıtlamaları protesto edenlere tepkili.

İTALYA

İtalya'da 181 binden fazla vaka, 24 bin 100'den fazla can kaybı var. ABD'den sonra en çok ölüm İtalya'da görüldü.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ülkede koronavirüs salgınına karşı uygulanan sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamaların 4 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak kaldırılmaya başlanacağını açıkladı.

Ansa ajansının haberine göre kuzeydeki Aosta kentinde Beauregard hastanesinde doğum yapan pozitif annenin bebeğinin de koronavirüs taşıdığı belirlendi.

İtalya'da 9 Mart'tan bu yana sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanıyor.

İSPANYA

İspanya'da 204 binden fazla vaka var. Ülkedeki ölü sayısı da 21 bin 300'ü bulmak üzere. Vaka sayısı yoğunluğunda ABD'den sonra İspanya geliyor.

Barcelona Belediyesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, koronavirüs belirtileri gösterenlerin sadece yüzde 11'i test edilebildi.

Ülkede 5 haftalık kısıtlamanın ardından, 12 yaşından küçük çocukların nasıl sokağa çıkabileceklerinin bugün açıklanması bekleniyor.

FRANSA

155 binden fazla vakanın olduğu Fransa'da 20 bin 200'den çok kişi yaşamını yitirdi. Fransa, vaka ve ölü sayısında dördüncü sırada.

Fransa Ulusal Sağlık Kurumu Genel Müdürü Jerome Salomon, ölü sayısının “20 bin moral eşiğini aştığını” belirtti. Salomon, koronavirüs ölümü sayısının, 19 bin kişinin yaşamını yitirdiği 2003 yılındaki aşırı sıcaklarda kaydedilen ölüm sayısını da geçtiğine dikkat çekti.

İNGİLTERE

İngiltere'de vaka sayısı 125 bini bulmak üzere. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı da 16 bin 500'ü aştı.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NSO) verilerine göre, 3-10 Nisan haftasında İngiltere ve Galler'deki her 10 ölümden 3'ten fazlası koronavirüs bağlantılı.

ALMANYA

Almanya'da 147 bin 100'den çok vaka, 4862 can kaybı var.

Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkan Yardımcısı Lars Schaade, koronavirüs pandemisini durdurmak için ülke genelinde etkili tedbirler alındığını, ancak virüsün yayılmasının henüz önüne geçilemediğini belirtti.

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde koronavirüs nedeniyle yaklaşık bir aydır kapalı olan kiliseler Mayıs ayının başında yeniden ibadete açılacak.

BELÇİKA

Belçika'daki vaka sayısı 41 bini bulmak üzere. Ülkedeki can kaybı sayısı da 6 bine dayandı.

Belçika'da Anvers Üniversitesi tıbbi mikrobiyoloji uzmanı ve Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Avrupa Hazırlık Platformu (PREPARE) yöneticisi Prof. Dr. Herman Goossens, Eylül ve Ekim aylarında ikinci bir koronavirüs enfeksiyonu dalgası beklediklerini söyledi.

İSVİÇRE

28 binden çok vakanın görüldüğü İsviçre'de ölü sayısı da 1400'ü aştı. 8 bin civarında kişi tedavi sürecinde.

HOLLANDA

Hollanda'da vaka sayısı 34 bin 100'ü, ölü sayısı 3900'ü aştı. 30 bine yakın kişi de tedavi görüyor.

İRAN

İran'da devlet yetkililerinin açıkladığı verilere güvenilmiyor. Yetkililer, ülkedeki vaka sayısının 84 bin 800 civarında olduğunu belirtiyor. İran'daki can kaybı sayısı da 5297 olarak duyuruldu.