AP, 19 yıldır tutuklu gazeteci Isaak'ın bırakılmasını istedi

Avrupa Parlamentosu, Eritre'nin 19 yıldan beri cezaevinde tuttuğu gazeteci Dawit Isaak ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep etti. Karar 19 oya karşı 663 oyla alındı.

Muhafazakar ve Hıristiyan Demokrat partilerin oluşturduğu Avrupa Halk Partisi (EPP), 19 yıldan beri Eritre'de tutuklu bulunduğu halde yargı karşısına çıkarılmayan gazeteci Dawit Isaak'ın durumunu yazılı soru önergesiyle Avrupa Parlamentosu'nun gündemine getirdi.

Önergede parlamentonun Isaak'ın serbest bırakılması için karar alması ve harekete geçmesi istendi. Yapılan oylamada 663 milletvekili önergenin kabul edilmesi için oy kullanırken 19 milletvekili ret oyu kullandı. 13 milletvekili ise oy kullanmadı.

Isaak'ın serbest bırakılması için önergenin verilmesine İsveç Muhafazakar Parti Milletvekili Tomas Tobe ile Hıristiyan İsveç Demokrat Milletvekili David Lega, öncülük etti.

İsveç'in en yüksek tirajlı gazetelerinden Expressen'de yayımlanan makalelerinde Tobe ve Lega, 2001 yılından beri Eritre'de cezaevinde tutulan Dawit Isaak'ın yaşadığına dair çıkan haberlerin ümit verici olduğunu ve bu nedenle serbest bırakılması için yapılacak girişimlerin önem taşıdığını söyledi.

19 YILDAN BERİ AİLESİ VE AVUKATLARIYLA GÖRÜŞMESİNE İZİN VERİLMİYOR

Isaak'ın 19 yıldan beri ailesi, avukatları ve İsveçli diplomatlarla görüşmesine izin verilmiyor. Bu gerçeğe dikkat çeken iki milletvekili, Isaak'ın ihtiyaç duyduğu sağlık vb. yardımları alabilmesi için İsveçli diplomatlarla görüşmesine izin verilmesini istedi.

Vekiller, şu andaki ve daha önceki hükümetlerin Isaak'ın serbest bırakılması için “Sessiz diplomasi” olarak adlandırdıkları girişimlerin başarısız olduğuna dikkat çektikten sonra Isaak'ın serbest bırakılması için Eritre rejimine yönelik baskıların artırılmasını şu ifadelerle dile getirdi:

“Dış dünyanın dikkati Dawit Isaak ile Eritre'deki ifade özgürlüğü ve insan hak ve özgürlükleri için tamamiyle tayin edici. Bundan dolayı uluslararası eleştiriler bıkmadan sürdürülmeli. Sorunun daha fazla Avrupa Birliği ülkesi tarafından gündeme getirilmesi ve daha fazla AB vatandaşının Dawit Isaak ve önemli görevi hakkında bilgi sahibi olması önemli ve o Avrupa'nın az sayıdaki vicdan mahkumlarından biri.”

Avrupa Birliği'nin Isaak'ın serbest bırakılması için elindeki tüm imkanları kullanmasını isteyen iki milletvekili, bunun Eritre'de demokrasi, insan hakları ve refah açısından olumlu gelişmelere yol açacağını vurguladı.

PARLAMENTO ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURMALI

İsveç'te de Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, Muhafazakar Parti Milletvekili Betty Malmberg, Liberal Parti Milletvekili Maria Nilsson, Hıristiyan Demokrat Milletvekili Sofia Damm, Merkez Partisi Milletvekili Ola Johansson ve Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Janine Alm Ericsson, yazılı bir soru önergesiyle 19 yıldan beri cezaevinde tutulan Gazeteci Dawit İsaak'ın serbest bırakılması için bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Baskıcı rejimler tarafından İsveç vatandaşlarının gözaltına alındıklarına ve tutuklandıklarına dikkat çeken milletvekilleri, örnek olarak Çin'in yayıncı Gui Minhai, İran'ın Ahmed Reza Calali ve Türkiye'nin HDP'li politikacı Hamit Biten'i tutuklamalarını gösterdi.

En fazla cezaevinde tutulan İsveç vatandaşının Dawit Isaak olduğunu, 19 yıldan beri ailesi, avukatları ve İsveçli diplomatlarla görüşmesine izin verilmediğini hatırlatan milletvekilleri, "Tek olumlu şey ailesinin Dawit'in hayatta olduğunu duyması. Ancak yıllar boyu sürdürülen yoğun çabalara karşın Dawit hâlâ tutsaktır” dedi.

"2016 ila 2020 yıllarında Eritre Avrupa Birliği'nden 200 milyon avro yardım aldı. O sıralar Komisyon başkanlığını yapan Jean-Claude Juncker, Afrika ile ortaklığa daha fazla yatırım yapılmasını istedi. Bu doğal olarak olumlu ancak ticaret ve yardım insan hakları ve demokrasi talepleriyle açıkça birleştirilmeli” diye ekleyen milletvekilleri, Avrupa Birliği’nden Etritre'ye yaptırım uygulanmasını istedi.

19 yıldan beri tutuklu bulunan Isaak'ın hala mahkeme karşısına çıkarılmadığını ve adil bir yargılanmaya tabi tutulmadığını hatırlatan milletvekilleri, İsveç ve Avrupa Birliği'nin Isaak'ın serbest bırakılması için önergelerinin kabul edilmesini ve Isaak'ı özgürleştirmek için parlamento bünyesinde bir araştırma komisyonu oluşturulmasını talep etti.

ARTIK KOMİSYONU OLUŞTURMANIN ZAMANI

Sınır Tanımayan Gazeteciler İsveç Seksiyonu Başkanı Erik Halkjaer, yaptığı yazılı açıklamada İsveçli milletvekillerinin Dawit Isaak'ın serbest bırakılması için Avrupa ve İsveç Parlamentosu'na verdikleri önergeleri memnuniyetle karşıladığını belirtti.

2016 yılında Sınır Tanımayan Gazetecilerin Isaak'ın serbest bırakılması için parlamento bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiğini hatırlatan Halkjaer, “Dawit İsaak'a olanların sorumluluğunu Eritre taşıyor ve dış dünyayla ilişkisi olmadan ve yargı karşısına çıkarılmadan cezaevinde tutuluyor. Ama İsveç'te kendi rolünü dikkatle gözden geçirmeli. Biz araştırma komisyonu oluşturulması için sürekli olarak milletvekillerine yazdık. Şimdi üzerinden 4 yıl geçti, artık komisyonu oluşturmanın zamanı” dedi.