AP, 24 Haziran seçimlerine gözlemci göndermeyecek!

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak seçimlere gözlemci göndermeyeceklerini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu’nun demokrasiye destek ve seçim koordinasyonu grubu eş başkanları McAllister ve McAvan, Türkiye’deki seçimlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada AP’nin seçimlere gözlemci göndermeyeceği ve sonuçlarına ilişkin de herhangi bir yorum yapmayacağı belirtildi.

McAllister ve McAvan’ın açıklaması şöyle:

“Avrupa Parlamentosu seçim sürecini izlemeyecek ve ne sürece ne de sonuçlarına ilişkin yorum yapmayacak. Hiçbir AP üyesinin, AP adına bu seçim sürecini izleme ve yorum yapma yetkisi yok.

Sonuç olarak, eğer bir AP üyesi seçimleri izlemeye karar verirse, kendi inisiyatifinde yapacak ve hiçbir şekilde AP’yi bağlayan bir açıklama veya eylemde bulunmaması gerekecek”

Açıklamada seçimlere neden gözlemci gönderilmeyeceğine açıklık getirilmedi. Ancak Nisan ayında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu adına alınan kararda, erken seçimlerin ertelenmesi çağrısı yapılmıştı. Çağrıda OHAL koşullarına dikkat çekilerek 24 Haziran'da düzenlenecek seçimlerin 'Avrupa kriterlerine uygun olmayacağı' kaydedilmişti.