AP Başkanı Erdoğan’a sert çıktı: Bizde demokrasi var. Nokta!

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkesinden sonra Avrupa ülkelerindeki medyayı susturmaya çalışmasına AP Başkanı Martin Schulz’tan sert tepki.

Başka bir ülkenin liderinin Almanya’daki demokratik hakları sınırlamayacağının altını çizen Schulz, Erdoğan’a yönelik olarak, “Bizim ülkemizde demokrasi var. Nokta!” diye çıkıştı.

Bild am Sonntag gazetesine konuşan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Alman Milletvekili Martin Schulz, Tayyip Erdoğan’ın NDR kanalındaki Extra 3 programında yayınlanan mizahi video nedeniyle Alman Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırtmasını sert bir dille kınadı.

Erdoğan’a karşı net tavır alınması gerektiğini söyleyen Schulz, ‘Erdoğan’ın bir adım fazla ileri gittiğinin söylenmesi gerektiğini’ vurguladı. ‘Siyasetçilerin mizahla yaşamayı bilmesinin’ önemli olduğunun altını çizen Schulz, “Mizah, demokratik kültürün temel elementlerindendir” dedi.

‘BİZİM ÜLKEMİZDE DEMOKRASİ VAR... NOKTA!’

Başka bir ülkenin liderinin sadece kendisini karikatüre hissettiği için Almanya’daki demokratik hakları sınırlamaya kalkmasının kabul edilemeyeceğini belirten AP Başkanı, bunun büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Erdoğan’a bazı gerçeklerin açıkça söylenmesini isteyen Schulz, “Bizim ülkemizde demokrasi var. Nokta!” denmesi gerektiğinin altını çizdi.

Martin Schulz, mülteci krizindeki işbirliğinin Türkiye’nin başka konularda eleştirilmemesinin gerekçesi olamayacağını söylerken, “yani sadece mülteci sorununda işbirliği halindeyiz diye, Türkiye’deki temel haklara yönelik ihlallere karşı suskun kalamayız” dedi.

Schulz, mülteci sorunundaki işbirliği ile vize kolaylıkları ve AB üyelik müzakerelerinin birbirleriyle karıştırılmaması gerektiğini ve Türkiye’nin AB üyeliği için daha önce de söylenen ‘demokrasi indirimi’ yapılmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

CSU’LU BAKAN: TÜRKİYE HER GÜN ELEŞTİRİLİCEK ARGÜMANLAR VERİYOR

Sosyal Demokrat Parti (SPD) kökenli olan Martin Schulz’un yanı sıra Almanya’da iktidarın büyük ortağı olan Hristiyan demokratların (CDU-CSU) önde gelen isimleri de Türk Cumhurbaşkanı’nın mizah tahammülsüzlüğüne karşı seslerini yükselttiler.

CSU’lu Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, “Türkiye, vize kolaylıklarının ve AB’ye üyelik müzakerelerinin hızlandırılmasının eleştirilmesini haklı çıkaran argümanları neredeyse günlük olarak bize sunuyor” diye eleştirdi. Dobrindt, Avrupa’nın Türkiye tarafından şantaja maruz kalmasının kabul edilemeyeceğini de söyledi.

‘TÜRKİYE SON YILLARDA GİDEREK DAHA FAZA AB DEĞERLERİNDEN UZAKLAŞTI’

CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer ise, Extra 3 programına yönelik tahammülsüzlüğünün ‘Alman anayasasına saldırı olduğunu söyledi. Türkiye’nin son yıllarda giderek daha fazla AB değerlerinden uzaklaştığını’ vurgulayan Scheuer, bunun tüm demokrat kesimlerce eleştirilmesi gerektiğini vurguladı.