Apple ile ABD ve Fransa arasındaki verilerin gizliliği anlaşmazlığı

Dünya’nın önde gelen cep telefonu üreticileri ve sosyal medya şirketleri ile devletler arasında suç işleyen bireylerin teknik bilgilerinin paylaşılması konusundaki tartışma büyüyor.

ABD’den sonra Fransa da, Apple şirketinin terör suçlusu bireylerin telefon cihazlarının kodlarını çözmeye yanaşmamasına tepkili.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde 14 kişiyi katleden Sayid Faruk isimli çete üyesinin cep telefonunun giriş kodunun çözülmesi talebine Apple şirketinden olumlu yanıt verilmiyor. Benzer şekilde, 13 Kasım’da Paris’te 130 kişiyi katleden DAİŞ çetelerinin bazılarına ait iPhone telefonlarına ait kodların çözülmesi işlemine şirkettten herhangi bir yardım gelmedi.

Her iki ülkede, katliamları yapan çetelerin ilişkileri ve bağlantılı oldukları birey ya da kurumların ortaya çıkarılması için cep telefonlarının kodlarının çözülmesinde ısrar ediyor.

Geçtiğimiz gün açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan İç İstihbarat ve Güvenlik Örgütü (FBI) tarafından Apple şirketinden talep edilen teknik yardımın verilmemesini sert bir dille eleştirmişti.

ABD’nin George-Washington Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de Obama’ya destek verdi. 13 Kasım’da 130 kişiyi katleden DAİŞ üyelerinin bazılarının cep telefon cihazlarının kodlarının çözülmesi için Apple şirketinden talep edilen işbirliğine olumlu yanıt verilmediğini söyleyen Cazeneuve, “güvenlik ile özgürlük arasında bir denge kurulması için işbirliği yapmalıyız” diye konuştu.

Cazeneuve, Apple’in işbirliği yapmaması nedeniyle katliamı gerçekleştirenlerin bağlantılarına ilişkin detayların 4 aydan bu yana elde edilemediğini savundu.

Öte yandan, Apple ile FBI arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi için 22 Mart’taki dava bekleniyor.

Facebook ve Google gibi şirketlerin desteğini arkasına alan teknoloji devi Apple ise, FBI’in bu hakka erişmesi halinde cep telefonu kullanıcılarının özgürlüğünün kısıtlanacağı görüşünde.

Şirket yöneticilerinden Eddy Cue tarafından dün yapılan açıklamada, ‘şirketin gelecekte devletler tarafından kullanıcıların telefonlarının kamera ve mikrofonlarını gözetlemeye zorlanabileceğini’ söyledi.

Cue, davanın FBI lehine sonuçlanması halinde, gelecekte boşanma, vergi veya göçmenlerle ilgili davalarda dahi FBI’in cep telefonlarının kamera ve mikrofonlarını kontrol edebileceği ve insanları daha kolay izleyebileceği uyarısında bulundu.