Arap Koalisyonu Yemen’de ateşkes ilan etti

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, bu Perşembe gününden itibaren Yemen’de ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Suudi Arabistanlı bir yetkili, yeni tip koronavirüsün yayılmasını önlemek için Yemen’de tek taraflı ateşkes ilan ettiklerini bildirdi.

Yetkili, ateşkesin Perşembe gününden itibaren iki hafta süreceğini belirtirken, Şii Husilerin de kabul etmesini beklediklerini ifade etti.

Aynı yetkili, “Covid-19 hastalığına karşı mücadele için zemin hazırlıyoruz” diye kaydetti.

Suudi yetkili, Husilerin olumlu yanıt vermesi halinde Arap Koalisyonu’nun ateşkesi uzatabileceğini sözlerine ekledi.

Yemen’de iki yerel güç savaş halinde; Husiler ile hükümet güçleri. Hükümet güçlerini Suudiler desteklerken, Husiler de İran’ın desteğini alıyor. Her iki bölgesel gücün nüfuz savaşına dönen ülke, dünyanın en ağır insanlık krizini yaşıyor. Arap yarımadasının bu en yoksul ülkesinde şimdiye kadar Covid-19 vakası tespit edilmedi. Ancak insani örgütler, koronavirüsün bölgeye ulaşması halinde insani bir felaketin yaşanmasından endişe ediyor. Sağlık sistemi çökmüş ve temiz su sıkıntısı yaşayan ülke, daha önce dang ve kolera salgınlarından da kırıldı.

Yemen savaşında şimdiye kadar onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Çoğu sivillerden oluşuyor. Nüfusun üçte ikisinden fazlasına denk gelen 24 milyon dolayında kişi temel insani yardıma muhtaç durumda.