Atina’da ırkçılarla polis arasında çatışmalar

Yunanistan’da toplanma yasaklarına rağmen Paskalya Cuması için bir araya gelen aşırı sağcılar ile polis şiddetli çatışmalar yaşandı.

Başkent Atina’nın banliyölerinden Korydallos’ta bir araya gelen aşırı sağcı Altın Şafak üyesi 70 kadar kişi, Ortodoks Hristiyanların Kutsal Cuma’yı kutlamak istedi. Ancak Covid-19 salgını nedeniyle yasak olan toplanma eylemine polis tarafından müdahale edildi.

Saint Nikolas Kilisesi papazlarının sokaklarda mumlar eşliğinde geleneksel alayı gerçekleştirmesini isteyen ırkçı grup üyeleri, müdahale eden polise havai fişeklerle saldırdı. Polis ise en az 18 ırkçıyı gözaltına aldı.

Diğer Hristiyanların geçtiğimiz hafta kutladığı Paskalya Bayramı vesilesiyle Yunanistan yetkilileri, kilisenin tüm geleneksel kutlamalarını da yasaklamıştı. Ayrıca ev, bahçe ve balkonlarda olası aile toplantılarını engellemek için de çok sayıda polis devriyesi çıkarıldı.

Yeni tip korona virüsünden ilk ölümün 12 Mart’ta gerçekleştiği Yunanistan’da şimdiye kadar resmi olarak 108 ölüm kaydedildi. Bazı istisnalar dışında sokağa çıkmanın sınırlandırıldığı Yunanistan’da il sınırları içindeki ihlaller 150 Euro ile cezalandırılıyor. İl dışına çıkarak yasakları ihlal edenlere ise 300 Euro ceza kesiliyor.