Avrupa’da 1 milyon 600 bini aşkın kişi cezaevinde

Avrupa Konseyi tarafından yayınlanan bir rapora göre aşırı dolu olan Avrupa’daki cezaevlerinin nüfusunda 2011 yılından bu yana azalma yaşandı ancak sorun devam ediyor.

Avrupa Konseyi tarafından yayınlanan bir rapora göre aşırı dolu olan Avrupa’daki cezaevlerinin nüfusunda 2011 yılından bu yana azalma yaşandı ancak sorun devam ediyor.

Avrupa Konseyi, cezaevi raporunu 8 Mart günü yayınladı. 100 yatak hesabıyla yapılan cezaevi yoğunluğu, 2011’te 99 tutukludan, 2013’te 96’ya, 2014’te ise 94’e düştü.

Rapora göre Avrupa cezaevleri, 1 milyon 600 bin 324 tutuklu ile karşılama kapasitesini neredeyse doldurmak üzere.

Konseyin 47 üye ülkesi içerisinde, cezaevleri en fazla dolu olan ülkelerin başında Macaristan, Belçika, Makedonya, Yunanistan, Arnavutluk, İspanya ve Fransa geliyor.

7’inci sırada bulunan Fransa, Avrupa’nın kötü öğrencileri arasında yer alıyor.  Fransız cezaevlerinde intiharlar, tutuklu her 10 bin kişiden 12.4’ü ile Avrupa Konseyi ortalamasının üzerinde bulunuyor. Avrupa Konseyi bünyesindeki ülkelerin intihar ortalaması 7.6 olarak açıklandı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, “Cezaevlerinin aşırı doluluğu suçluların rehabilitasyonunu ve buradan hareketle kriminaliteye karşı toplumu daha iyi koruma olasılıklarını kayda değer bir şekilde engelliyor” dedi.

Jagland, bu sorunla ilgili ülkelerin sorunu bitirmek için çabalarını ikiye katlaması gerektiğini belirtirken, özellikle tutuklamaya alternatif tedbirlerin uygulanmasını istedi.

Avrupa Konseyi’nin raporu uyuşturucu ile bağlantılı ihlallerin, Avrupa’da tutuklamaların nedenlerinin başında geldiğine dikkat çekiyor. Daha önce tecavüz suçları birinci sırada yer alıyordu.