Avrupa’da at etinden sonra şimdi de domuz eti skandalı

Avrupa’da at etinden sonra şimdi de domuz eti skandalı

Avrupa’yı Şubat ayında sarsan at eti skandalına şimdi de domuz eti skandalı eklendi. IKEA’nın Belçika’da geyik eti olarak sattığı lazanyada domuz etine rastlandı. IKEA lazanya satışını durdurmasına rağmen durumu müşterilerinden gizledi.

Mart ayının sonunda Belçika’da kurumlar IKEA’nın mağazalarında satttığı “Familjen Dafgård” firmasının lazanyalarında domuz eti olduğunu tespit ederek durumu şirket yetkililerine iletti. IKEA 10 bin ton lazanya satışını durdurdu.

IKEA’nın gıda satışından sorumlu şefi Anders Lennartsson Belçikalı kurumların uyarısından sonra içinde geyik eti bulunan tüm lazanya ürünlerinin satışını durdurduklarını, ancak içerisinde domuz eti bulunan lazanyalardan ne kadarını sattıklarını bilmediklerini söylüyor. Söz konusu lazanyalar için Avrupa’nın değişik yerlerinde laboratuarlarda 25 tahlil yaptırdıklarını ancak hiç birinde domuz eti izine rastlanmadığını iddia ediyor.

Belçikalı kurumlar dünyaptıkları ikinci analizde de söz konusu yiyeceklerde domuz etine rastladıklarını  açıkladılar. Buna rağmen Lennartsson domuz etinin sadece bir parti lazanyada olabileceğini iddia ediyor ve Belçikalı kurumların yaptıkları da analizleri ciddiye aldıklarını söylüyor.

Bir çok insanın dini nedenlerle domuz etini yemediğini bildikleri halde neden açıklama yapmadıkları sorusunu da “Durumdan duruma göre karar verilir. Bu durumda bilgi vermenin gerekli olduğu değerlendirmesini yapmadık. Ama müşteriler kaygı duyuyorsa her zaman bize sorabilir” diyerek yanıtlıyor.

Üretici firma Dafgård’un yaptırdığı analizlerde de lazanyalarda domuz eti izine rastladı. Şirket yetkilileri domuz eti oranının % 1 civarında olduğunu, üretim sürecinde yeterli kadar temizlik yapılmadığından dolayı değişik hayvan etlerinin karıştığını ve önlem alacaklarını söylüyor.

Yiyecek Maddeleri Denetlem Kurumu Kısım Şefi Karin Cerenius tahlillerde görülen çok az miktarda domuz etinin bilinçli olarak domuz eti karıştırılması olarak kabul edilmemesi gerektiğini, şirketin önlem almasından sonra miktarın karışık et oranının daha da azalacağını belirtiyor.

IKEA yetkilileri et ürünleri satın alırken bir küresel standard belirleyeceklerini ve üretici firmalara yönelik denetimleri artıracaklarını açıklayarak şirkete yönelecek olası tepkileri yumuşatmaya çalışıyor.

Şubat ayının sonlarında  IKEA’nın sattığı köftelerde at etine rastlanmış ve şirket 26 ülkeden köftelerin satışını durdurmuştu. Bu olaydan bir hafta sonra, 5 Mart günü IKEA’nın Çin’de sattığı pastalarda insan dışkısına rastlandığı için 23 ülkede pastaların satışı yasaklanmıştı. Aynı hafta içinde de IKEA’nın Rusya’da sattığı sosislerde at eti kullanıldığı açığa çıkmıştı.