Avrupa Komisyonu, glifosat kullanımını 10 yıl daha uzatacak

Avrupa Komisyonu, perşembe günü yaptığı açıklamada, tartışmalı herbisit glifosatın geleceği üzerine yapılan oylamada çoğunluk sağlanamadığı için AB'deki ruhsatının 10 yıl daha yenileneceğini duyurdu.

Komisyon, mevcut onay süresinin 15 Aralık 2023 tarihinde sona ereceğini ve gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde AB mevzuatına uygun olarak karar alması gerektiğini belirtti.

Açıklamada, "Komisyon, AB Üye Devletleri ile işbirliği içinde, bazı yeni koşullara ve kısıtlamalara tabi olmak üzere, glifosatın onayını on yıllık bir süre için yenilemeye devam edecektir" denildi.

Komisyon, bir düzenleyicinin risk düzeyinin tartışmalı herbisitin yasaklanmasını haklı çıkarmadığı yönündeki tespiti ardından ruhsatın devamını önermişti.

Komisyon ayrıca, glifosatın kurutmada kullanılmasını yasaklamak gibi bir dizi koruma önlemi de getirdi.

Glifosat, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan birçok herbisitin aktif bileşeni olarak bilinirken, Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırılmıştı.

Ancak, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) Temmuz ayında, veri eksikliğini kabul etmekle birlikte, glifosatın ruhsatlandırılmasını engelleyebilecek herhangi bir "kritik endişe alanı" tespit etmediğini belirtti.

Perşembe günü yapılan oylamada gerekli olan nitelikli çoğunluk sağlanamadı ve diplomatik kaynaklara göre Fransa, Almanya ve İtalya gibi yedi ülke çekimser kaldı.