Avusturya DAİŞ'li saldırganın takibinde yapılan hatayı kabul etti

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 4 kişiyi katlettikten sonra öldürülen cihatçı Kujtim Fejzulai konusunda polisin hataları, hükümet tarafından itiraf edildi.

2 Kasım’da Viyana’da saldırı düzenleyen DAİŞ ‘sempatizanı’ Kuzey Makedonya vatandaşı Fejzulai’nin takibinde yaşanan sorunlar, dün eski İçişleri Bakanı Herbert Kickl tarafından duyurulmuştu.

2018’de DAİŞ çetelerine katılmak üzere Suriye’ye gitmek istediği için 22 ay hapis cezasına çarptırılan Kujtim Fejzulai’nin geçen yılın aralık ayında cezaevinden erken tahliye edildiği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine, çetenin cezaevindeki ‘topluma kazandırma’ veya ‘deradikalizasyon’ programı uzmanlarını kandırmayı başardığı ve pişman olduğuna inandırdığı için serbest bırakıldığı bilgisi verilmişti.

Ancak dün ortaya atılan bir iddia, Avusturya polisinin DAİŞ’li çetenin takibinde ciddi hatalar yaptığını gösteriyor. Aşırı sağcı FPÖ yöneticisi ve geçen yıla kadar koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanı olan Herbert Kickl, Fejzulai’ye dair Slovak polisinin gönderdiği uyarıyı kamuoyuna duyurmuştu.

Kickl’in duyurduğu belgeye göre, Fejzulai temmuz ayında Slovakya’da kalaşnikof marka silah mermisi satın almaya çalıştı. Gerekli belgelere sahip olmadığı için mermileri alamayan Fejzulai’nin bu girişimi Slovakya istihbaratı tarafından Avusturya gizli servisine iletildi.

Öte yandan Fejzulai’nin Slovakya’ya bizzat annesine ait araç ile gittiği ve aracın plakasının da Avusturyalı yetkililere verildiği öğrenildi. Tüm bu bilgiler mevcut İçişleri Bakanı Karl Nehammer tarafından doğrulanırken, Bakan, bilgileri açıklayan aşırı sağcı Herbert Kickl’i suçladı. Nehammer, Kickl’in kamu güvenliğine zarar verdiğini savundu.

2 Kasım’da Viyana’da gerçekleşen katliamda 4 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Avusturya polisi, katliam yaptıktan sonra saatlerce süren operasyonun ilk saatlerinde ölü geçirilen Kujtim Fejzulai’nin tek başına olup olmadığını veya başka kişilerden yardım alıp almadığını soruşturuyor. Soruşturma kapsamında şimdiye dek 14 kişinin ifadeleri alındı.