Avusturya’dan Almanya’ya mülteci geçişi ‘kontrol altına alınamıyor’

Almanya’nın Avusturya sınırındaki Bavyera eyaletine her gün binlerce mülteci giriş yapmaya devam ederken, iki ülke hükümetleri mültecilerin geçiş yapacağı kontrol noktalarının sayısının azaltılmasında uzlaştı.

Almanya’nın Avusturya sınırındaki Bavyera eyaletine her gün binlerce mülteci giriş yapmaya devam ederken, iki ülke hükümetleri mültecilerin geçiş yapacağı kontrol noktalarının sayısının azaltılmasında uzlaştı. Sınırdaki yeni düzenlemeyle mültecilerin girişinin daha düzenli bir biçimde sağlanması hedefleniyor.

Balkan ülkeleri üzerinden Avusturya’ya giren on binlerce mültecinin Almanya’ya giriş için bekleyişi sürüyor. Almanya’nın sınırdaki eyaleti Bavyera hükümetinden yapılan açıklamalarda, Avusturyalı yetkililerin mültecilerin ülkenin değişik bölgelerinden sınıra otobüslerle taşındığı iddia edilmişti.

Dün Viyana’da yapılan görüşmeler sonucunda, Avusturya’dan Almanya’ya geçecek mültecilerin sınırın sadece 5 noktasından girişine izin verilmesinde uzlaşma sağlandı. Açıklamayı yapan Almanya Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsü, varılan uzlaşmayla sınır geçişlerinin ‘daha düzenli’ sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Balkan ülkelerinden gelen mültecilerin on binlercesi halen Avusturya sınırları içerisinde bulunurken, her gün binlercesinin Bavyera eyaletinden Almanya’ya giriş yaptığı tahmin ediliyor. Bavyera’daki federal polis yetkililerine göre, Çarşamba günü 8 bin 150, Perşembe ise toplamda 7 bin 700 kadar mültecinin Almanya’ya giriş yaptığı tespit edildi. Bu sayı Salı günü 7 bin 200, Pazartesi günü de 9 bin 700 olarak kayıtlara geçmişti.

Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer, Federal Hükümet’e yaptığı çağrıda sınırda daha fazla kabul merkezi kurulmasını isterken, sınırdan geçişlerin günlük ortalama 6 bin mülteciyle sınırlı tutulmasını talep ettiği öğrenilmişti. Ancak bu talebin Federal Hükümet tarafından ‘gerçekçi olmadığı’ gerekçesiyle kabul görmediği de verilen bilgiler arasında.

Mültecilerin eyalet ve ülke içinde dağılımı ve kabul merkezlerinin oluşturulması amacıyla yarın da Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer arasında bir toplantı düzenlenecek.