Ayata: Türkiye savaşı Kafkasya’ya taşıyarak Rusya’yı sıkıştırmak istiyor

PKK Merkez Komite Üyesi Muzaffer Ayata, “Türkiye Azerbaycan’a danışmanlık yaparak, silah vererek subaylarını göndererek bu savaşın çıkması için girişimlerde bulundu. Bununla hem Ermenistan’ı zorlamış oluyorlar hem de Rusya’yı sıkıştırmış oluyorlar.

Son dönemde Ermenistan-Azerbaycan Karabağ sorununun tekrardan alevlendirildiğini söyleyen Muzaffer Ayata, bunun neden böylesi bir süreçte tekrar alevlendirildiğinin yakında anlaşılacağını ifade etti. Ayata, Ermenistan ile Azerbaycan arasında 1994 beri süren bir ateşkes durumunun olduğunu fakat son günlerde Karabağ’ın bir savaşın içine çekildiğini söyledi. Ayata, “Karabağ’ın statüsü geçmişte çok tartışıldı. Amerika devreye girdi, BM devreye girdi. Ermenistan ile Azerbaycan arasında yıllarca süren bu sorunu en son 1994 yılında bir ateşkes anlaşması imzalayarak halettiler. Burası aslında özerk bir bölge. Fakat fiiliyatta bağımsız olan Karabağ bir dönem Azerbaycan’a bağlı ilken şimdi Ermenistan’ın denetimindedir.  Aslında Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir denge kurulmuştu. Bir çatışmasızlık durumu vardı. Ama son dönemde Türkiye’nin eliyle başlatılan bu savaşla kurulan denge bozulmak isteniyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN ETKİ ALANI ÇOK DARALDI

Türkiye’nin Rusya’nın müdahalesiyle beraber Suriye’de çok sıkıştığını kaydeden Ayata, Türkiye’nin etki alanının çok daraldığını söyledi. Ayata devamla şunları belirtti: “DAİŞ giderek güç kaybetti ve bir yenilgi sürecine girdi. Türkiye DAİŞ’in elinden Cerablus’un alınmasını engellemeye çalışıyor. Bunun olmaması içinde her türlü yola başvuruyor. Bunun için Rus uçağını bile düşürdüler. O bölgede DAİŞ, El Nusra, El Kaide’yi finanse ediyorlar. Türkiye sınırı bu çeteleri besliyor. Buna mukavim onlarda Rusya’yı sıkıştırmak için doğuda savaş çıkartılar.”

TÜRKİYE SAVAŞIN ÇIKMASI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNUYOR

Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmanın Ortadoğu’da yaşanan savaşın bir yansıması olduğunu söyleyen Muzaffer Ayata, “Azerbaycan durup dururken böyle bir savaş çıkartmadı. Azerbaycan kaynakları daha fazladır. Ermenistan’a göre daha zengin bir ülke. Türkiye Azerbaycan’a danışmanlık yaparak, silah vererek subaylarını göndererek bu savaşın çıkması için girişimlerde bulundu. Adeta ani baskın yaparak Karabağ’a girdiler. Bununla hem Ermenistan’ı zorlamış oluyorlar hem de Rusya’yı sıkıştırmış oluyorlar. Çünkü Rusya’nın her iki ülkeyle de iyi ilişkileri var. Bu saldırılarla Rusya Azerbaycan ilişkisini bozarak Azerbaycan’ı Türkiye’ye daha fazla yakınlaştırmak istiyorlar. Türkiye’nin askeri militarist gücü daha fazla olduğu için Azerbaycan kendisini oraya dayandırmaya çalışacak. Türkiye’de onları sahiplendiğini gösterecek” diye belirtti.  

“Türkiye Azerbaycan’a şunu dayatıyor;  Karabağ’ı mevcut uluslararası konjonktürde alamazsınız. Fiili durum yaratarak savaşarak alabilirsiniz” dayatmalarıyla Türkiye’nin Azerbaycan’ı savaşa sürüklediğine dikkat çeken Ayata sözlerini söyle sürdürdü: “Bizde arkanızdayız. Sizi her konuda destekleyeceğiz. Ama sizde Rusya’ya karşı biraz durun. Türkiye’nin planı budur. Ortadoğu krizini birazda Kafkasya taşımak istiyor. Çünkü Türkiye oradan Rusya’yı sıkıştıracağını biliyor. Ukrayna Kırım örneği var. Rusya bu konularda Avrupa’yla karşı karşıya geldi. Suriye’de Rusya’yı Amerika ve NATO ile karşı karşıya getirmek istedi ama burada tutturamadı. Tersine Türkiye’nin Suriye’de hareket alanı daraldı. Şimdi Rusya’yı zora sokmak için Rusya’ya dış sorun yaratmaya çalışıyor.”

Türkiye Rusya’yı bir çıkmaza sürüklemek için elinden geleni yapıyor

Ayata,  Türkiye’nin Rusya’yı sıkıştırmak için Karabağ sorununu çıkardığını ifade etti. Türkiye hem Rusya’yı sıkıştırmak için hem de Azerbaycan’ı kendine bağlamak için bu sorunu çıkardığına dikkat çeken Ayata, son olarak şunları kaydetti: “Çünkü uzun süre Azerbaycan Türkiye’den uzak durdu. İlişkiler soğudu. Türkiye’nin Ermenistan’la ilişki geliştirmesi ve bazı sözler vermesi Azerbaycan’ı rahatsız etti. Türkiye hem verdiği sözleri tutmadı hem de yarattığı bu durumla tekrardan Azerbaycan’ı yanına almak istiyor. Türkiye savaşı Kafkasya’ya taşıyarak Rusya’yı bu cepheden sıkıştırmak istiyor. Rusya’nın ekonomik durumunun çok iyi olmadığı biliniyor. Bir yandan Ukrayna bir yanda Suriye deki savaşla uğraşıyor. Şimdi bir de Ermenistan Azerbaycan sorunu çıkarsa onunla da uğraşmak zorunda kalacak. Çünkü Rusya’nın Ermenistan’la ittifakları var. Askeri gücünü oraya kaydırmış. Rusya bu konuda tek taraflı yaklaşmaz. Çünkü Azerbaycan’la da ilişkileri var. Türkiye’ e bunu biliyor. Bunun için ortalığı karıştırarak Rusya’da ki dengeleri bozmak istiyor. Bozulan dengeler Rusya’yı zora sokacaktır. Türkiye Rusya’yı daraltarak bir çıkmaza sürüklemek için elinden geleni yapıyor.”