Bağdat’ta kriz derinleşiyor, hükümete istifa çağrıları artıyor

Goran hareketi milletvekili Şirin Reza, Abadi hükümetinin ülkedeki siyasi, ekonomik ve güvenlik sorunlarını çözemediğini, bu sorunların çözülmesi için “mevcut hükümet istifa etmeli ve yerine yeni bir ulusal hükümet kurulmalıdır” dedi.

Bağdat'taki siyasi krizi ANF'ye değerlendiren Reza, Abadi’nin görevi ilk devraldığında bazı reformlar yapmaya niyetli olduğunu ancak bunları yine de gerçekleştirmediğini, Maliki’den devraldığı hükümetin kasasında sıfırın tüketildiğini belirterek, devlet bankasının da yolsuzluk ve hırsızlıklar sonucu boşaldığını belirtti.

ABADİ HÜKÜMETİ YOLSUZLUK YAPANLARDAN HESAP SORAMIYOR

Abadi hükümetine istifa etmesi için süre tanıyan ve aksi durumda ayaklanma uyarısında bulunan Mukteda El Sadr ve Irak halkının, hükümetten yolsuzlukların üzerine gitmesini ve suçlulardan hesap sorulmasını talep ettiğini belirten Goran Hareketinin Irak milletvekili Şirin Reza, Irak’ta son günlerde yaşanan sorunlara ve çözüm tartışmalarına dair şu değerlendirmeleri yaptı.

“Iraklılar yaşanan ekonomik ve güvenlik sorunlarına çare bulacak bir teknokrat hükümet talep ediyorlar ve bu hükümetin gerçekten açık, objektif olmasını istiyorlar. Ne var ki, başbakan Haydar Abadi bu talepler karşısında sadece hükümet kabinesini değiştirmeyi tercih ediyor. Çünkü Abadi’nin amacı reformları gerçekleştirmek değil. Dolayısıyla bu şekilde de mevcut sorunları çözebilmesi mümkün değil. Abadi hükümeti yolsuzluk yapanlar, para çalıp yurt dışındaki bankalara yatıranlar hakkında yasal işlem yapamıyor. Hatta mevcut Abadi hükümeti yolsuzluklar hakkında soruşturma yapmakla görevli ve hükümete bağlı komitenin işlevini yerine getirmesini dahi sağlayamıyor.”

HÜKÜMET VE CUHMURBAŞKANI İSTİFA ETMELİ

Abadi’nin yeni dönem kabinesi için parlamentodaki taraflardan isim talebinde bulunduğunu, ancak bu isimlerin halen belirlenmediğini belirten Reza,  isimler belirlenmesi durumunda da onaydan geçemeyeceklerini iddia etti.

Reza şöyle konuştu: “Bu sorunları çözmek için bence reformlar, isim değişiklikleri artık çözüm getirmez. Bunun için de hükümetin de Cumhurbaşkanı’nın da dahil istifa edip yeniden ulusal bir hükümetin kurulması gerekir. Hatta bu bir an önce olmalı.

Eğer böyle bir şey yapılmayıp, Sadr ve tabi Irak halkı ayaklanmaya kalkışırsa bu, Irak’ın mevcut ekonomik ve güvenlik krizli durumunu açısından çok daha kötü sonuçlar doğurur. O açıdan da ben Irak halkının taleplerinin son derece meşru olduğuna inanıyorum.”