Ban Ki-Moon Suriye'yi 'kimyasal silah' heyetiyle işbirliğine çağırdı

Ban Ki-Moon Suriye'yi 'kimyasal silah' heyetiyle işbirliğine çağırdı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Suriye'deki çatışmalarda tarafların kimyasal silah kullanıp kullanmadığını tespit etmek için oluşturulan BM heyeti ile işbirliği yapılası için Suriye rejimine çağrıda bulundu.

Ban Ki-Moon, Roma'da basına yaptığı açıklamada Suriye hükümetini tam işbirliği yapmaya ve  BM misyonuna izin vermeye çağırdı. 20 Mart'ta Suriye, 21 Mart'ta ise İngiltere ve Fransa delegasyonlarını kabul ettiğini hatırlatan Ban Ki-Moon, kimyasal silah konusunda Suriye hükümetinden herhangi resmi bir açıklama almadıklarını belirtti.

Suriye'de Başar El Esad hükümeti ile silahlı muhalefet karşılıklı olarak, Halep ve Şam bölgelerinde kimyasal silah kullanıldığı suçlamalarında bulunuyor. Şam yönetimi 20 mart günü BM'ye resmi bir talep götürmüştü.

8 Nisan günü Ban Ki-moon, Şam rejiminin talebi üzerine kimyasal silahların çatışmalarda kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için oluşturulan bir heyetin Suriye'ye gitmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Ancak Suriye Dışişleri Bakanlığı aynı gün yaptığı bir açıklamada Ban Ki-Moon'un önerisini reddederek, isim vermeden Ban Ki-Moon'un Suriye'de kan akmasını destekleyen "bilinen ülkelerin" baskısına geçit verdiğini söyledi.

Bakanlık, Şam yönetiminin BM'den Halep bölgesindeki Han Aasal köyüne "nötr ve dürüst" teknik bir heyet göndermesini istediğini belirtti. Bu köyün silahlı gruplar tarafından zehirli kimyasal maddeler içeren füze hedefi olduğu iddia edilmişti.  

Ban Ki-Moon, bugün Roma'da yaptığı açıklamada Suriye'ye gidecek misyonun temel hedefinin Han Aasal'daki olayı araştırmak olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri, "Ama elimdeki bilgiler temelinde, misyonun 23 Aralık günü Humus'ta kimyasal silah kullanıldığı suçlamasını da incelemesi gerektiğini düşündüm" dedi.

Suriye'nin, muhalif grupların kimyasal silah kullandığına ilişkin BM'ye yaptığı şikayetin ardından, İngiltere ve Fransa da Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına yönelik iddiaların araştırılması için BM'ye başvurmuştu.