Batasuna kendisini feshetti

Batasuna kendisini feshetti

Ýspanya tarafından 2003 yılında yasaklanan ETA’nın siyasi kanadı Bask partisi Batasuna, kendisini feshetti. Ancak Fransa’daki aynı isimle faaliyetlerini sürdürecek.

Fransa’nın Bask bölgesindeki Bayonne kentinde yapılan açıklamada Batasuna’nın Ýspanya’da kendisini feshettiði bildirildi. Partinin iki sözcüsü Maite Goyenetxe ve Jean Claude Aguerre, “Batasuna’nın feshedildiðini ilan ediyoruz” dedi.

Maite Goyenetxe, “Zorba Fransız ve Ýspanyol devletleri karşısında Euskal Herria’yı (Bask Ülkesi) inşa projemizi sadece siyasi yolla gerçekleştireceðimizi bildiriyoruz” dedi.

“Yeni bir siyasi aşamayı inşa etmeye başladık” diyen sözcü Goyanetxe, “Bu yolda ilerleme irademiz var ve bunu yapmanın uygun siyasi aracı Batasuna deðildir” ifadelerini kullandı.

Her iki sözcü Goyenetxe ve Aguerre, “Sadece siyasi ve demokratik mücadele ile baðımsızlık ve sosyalizme ulaşacaðız” diye eklerken, bu perspektifle yurtsever güçlerin bir araya getirileceði ve ortak çalışma yürütüleceði bildirildi. Batasuna geleneði, yeni strateji çerçevesinde diðer sol ve baðımsızlıkçı oluşumlarla ittifakı güçlendirmek istiyor.

Batasuna Ýspanya’da yasak olsa da Fransa’da yasaklı deðil ve seçilmişleri var. Açıklamaya göre Batasuna Fransa’da kendisini feshetmedi.

Bask dilinde Birlik anlamına gelen Batasuna, 2009 yılına kadar Avrupa Birliði’nin resmi “terörist örgütler listesi”nde yer alıyordu. 2010’dan bu yana listede görünmüyor. ETA ile ilişkili olduðu gerekçesiyle 2003 yılında Ýspanya tarafından yasaklanan Batasuna, 2000 yılında kuruldu. Sürekli baskı ve tutuklamalara konu olduðu için sık sık yönetim deðiştirmek zorunda kaldı. Yasaklamalardan ötürü de Euskal Herritarrok, Sozialista Abertzaleak, Ezker Abertzaleak eve AUB, Aukera Guztiak gibi isimler altında mücadelesini sürdürdü.

SEÇÝMLERDE ÝKÝNCÝ OLDU

Batasuna’nın kendisini feshetmesine ilişkin açıklaması ETA’nın silahlı mücadeleye nihai olarak veda etmesi ve EH Bildu partisinin Bask parlamento seçimlerinde ikinci güç olması ardından geldi. 2.2 milyon nüfuslu Bask özerk bölgesinde 21 Ekim 2012 günü yapılan parlamento seçimlerinde muhafazakar milliyetçi PNV partisi 75 sandalyeden 27’sini alarak birinci olurken, Batasuna geleneðinden gelen sol ve baðımsızlıkçı partilerin koalisyonu EH Buldu ise önemli bir çıkış yaparak 16 olan sandalye sayısını 21’e yükseltmişti.

Bask’taki seçimler baðımsızlık mücadelesi veren ETA’nın silahlı mücadeleye nihai olarak son vermesinden bir yıl sonra gerçekleşti. ETA 20 Ekim 2011’de silahlı mücadeleye son vermişti.

ETA geçtiðimiz Kasım ayında yaptıðı yeni bir açıklamada “kendini feshetme” konusunda Fransa ve Ýspanya ile müzakereye hazır olduðunu duyurmuştu. ETA, “siyasi tutsaklar ve Basklı sürgünlerin evlerine döndürülmesinin formülleri ve süresi”, “silahsızlanma, silahlı yapılan feshedilmesinin formülleri ve süresi” ile “Bask bölgesinin askersizleştirilmesinin aşamaları ve süresi” konularını tartışmak istediðini bildirmişti.

Basklı örgütler uzun zamandan beridir Fransa ve Ýspanya’daki cezaevlerine daðıtılan 620 siyasi tutsaðın ailelerine yakın cezaevleri ve Bask ülkesindeki cezaevlerine sevk edilmelerini istiyor. 10 Kasım günü Bayonne’da bu amaçla onbinlerce kişinin katıldıðı bir gösteri yapılmıştı.