Bazı sivrisinek türleri de lyme-borreliosis hastalığına yol açabiliyor

Bugüne kadar insana daha çok kene ısırmasıyla bulaşan Lyme-borreliosis hastalığının az da olsa bazı sivrisinek türleriyle de bulaşabileceği ortaya kondu.

Bugüne kadar insana daha çok kene ısırmasıyla bulaşan Lyme-borreliosis hastalığının az da olsa bazı sivrisinek türleriyle de bulaşabileceği ortaya kondu. 

Pire, sığır sineği ve tatarcık gibi türlerde Lyme hastalığına yol açan borrelia bakterisinin görülmesi üzerine uzmanlar, bu bakteri üzerinde sivrisinekleri de denemeye başladı. 

Almanya’nın Frankfurt kentindeki Goethe Üniversitesi ile Senckenberg Biyo-Çeşitlilik ve İklim Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan araştırma kapsamında, Nisan ve Ekim 2013 arasında 42 ayrı yerde toplam 3 bin 615 adet sivrisinek toplandı. Bu deney hayvanları üzerinde kan birikintileri oluşturulurken, borrelia adlı bakteri üzerinde denendiler. 
Yapılan çalışma sonucunda, kan birikintilerinden 28’inde lyme hastalığına yol açan bakteriyi taşıdıkları görüldü. Toplamda 11 ayrı noktadan toplanan 10 ayrı sivrisinek türünün borrelia taşıdıkları anlaşıldı. 

Araştırmada sivrisineklerin taşıdığı borrelia bakterisinin insana bulaşabilen türlerinin olduğu da görüldü. Buna göre, borrelia afzelii, Borrelia bavariensis ve borrelia garinii adlı insanda hastalığa yol açan ve birçok Avrupa ülkesinde Lyme-borreliosis hastalığına yol açan en bilinen bakteriler ortaya çıktı. 

Araştırmayı yürüten uzmanlar daha sonra yine doğal ortamda toplanmış sivrisinekleri laboratuvar ortamında geliştirerek, borrelia bakterisi üzerinde denediler. Araştırma sonucunda borrelia bakteri türlerinin sivrisineklerde oluşma ihtimalinin yüzde 0,13 ile yüzde 8,33 arasında olduğu saptandı. Aedes vexans adlı Rhein bölgesinde görülen türde bu oran yüzde 0,3 iken, en çok rastlanan Aedes cataphylla türünde ise yüzde 11,1 olarak tespit edildi. 

Senckenberg Bio-Çeşitlilik ve İklim Araştırmaları Merkezi’nden Sven Klimpel, araştırmanın sonuçlarının şimdilik ‘paniğe gerek olmadığını’ gösterdiğini söyledi. Klimpel, sivrisineklerin Lyme-Borreliosis hastalığına sadece belli şartlarda yol açtığını ve daha ziyade ‘alt düzeyde rol oynadıklarını’ da dile getirdi.