Beluç isyancılar Pencap bölgesinde 39 kişiyi öldürdü

Pakistan’ın güneybatısındaki Pencap bölgesinde düzenlenen koordineli silahlı saldırıların bilançosu ağırlaşırken, saldırıyı bağımsızlık yanlısı Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) üstlendi.

Saldırı Pazartesi sabahı Belucistan eyaletinin en az üç bölgesinde gerçekleştirildi. 

Belucistan hükümet sözcüsü Shahid Rind AFP'ye yaptığı açıklamada, saldırıların BLA tarafından koordineli olarak gerçekleştiğini ve 39 kişinin öldüğünü belirtti. 

Yerel yetkili Necibullah Kakar AFP'ye yaptığı açıklamada, Musakhail bölgesinde 30 ila 40 silahlı kişinin Pencap'ı Belucistan'a bağlayan bir otoyolda otobüsleri, kamyonları ve kamyonetleri durdurduğunu söyledi. 

Necibullah Kakar, “Pencap'tan gelen ya da Pencap'a giden araçlar kontrol edildi ve Pencap'tan gelen kişiler tespit edilerek vurularak öldürüldü” dedi. 

Şahid Rind'e göre saldırıda 23 kişi hayatını kaybetti. BLA yaptığı açıklamada “Belucistan otoyollarında” bir operasyon başlattığını bildirirken, sadece Pakistan güvenlik güçlerini hedef aldıklarını ifade etti. 

Silahlı grup pazartesi gece yarısından kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada Belucistan halkını otoyollardan uzak durmaları konusunda uyarmış ve “mücadelelerinin işgalci Pakistan ordusuna karşı olduğunu” belirtmişti.

Yerel bir yetkili olan Cavid Beluç'a göre isyancılar ayrıca Kachhi bölgesinde Pencap ve Sind eyaletlerini birbirine bağlayan hat üzerindeki bir demiryolu köprüsünü havaya uçurdu ve burada 6 ceset bulundu. 

Sözcü Şahid Rind'e göre Kalat bölgesinde aralarında 4 paramiliter ve saldırı yerine giden bir polis memurunun da bulunduğu 10 daha öldürüldü. 

Levies paramiliter gücü yetkilisi Nabi Bahş, silahlı kişilerin bir otele baskın düzenlediğini ve Pakistan güvenlik güçleriyle bağlantısı olduğundan şüphelenilen bir kişiye saldırdığını söyledi. 

Afganistan ve İran'la sınır komşusu olan Belucistan, doğal kaynaklar açısından zengin olmasına rağmen ülkenin en büyük ve en yoksul eyaleti durumunda. 

Belucistan'daki isyan hareketi daha fazla özerklik ve eyaletin gaz ve maden kaynaklarının kontrolünü talep ediyor. Son yıllarda Belucistan'ın komşu eyaletlerinden Pakistanlılara ve zenginliklerini sömürmekle suçladıkları yabancı şirketlere yönelik saldırılarını arttırdılar. Ancak geçmişte saldırıları öncelikle Pakistan güvenlik güçlerini hedef alıyordu. Pencaplılar ülkede çoğunluğu oluştururken,  Belucistan'daki silahlı gruplara karşı operasyonlar yapan Pakistan ordusunun saflarında baskın olarak yer alıyorlar. 

Nisan ayındaki benzer bir saldırıda 11 Pencaplı işçi Belucistan'ın Nauşki kasabasında bir otobüsten kaçırıldıktan sonra öldürülmüştü.