Beyazlara yasak festival tartışılıyor

Fransa’nın başkenti Paris’te ‘beyazlara yasak’ olduğu duyurulan Afrikalı feministlerin festivali tartışma başlattı.

Fransa’nın başkenti Paris’te ‘beyazlara yasak’ olduğu duyurulan Afrikalı feministlerin festivali tartışma başlattı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, festivalin yasaklanması için valilik nezdinde girişimde bulunacağını duyururken, birçok insan hakları kuruluşu da etkinliğe tepki gösteriyor. Festivalin organizatörleri ise aşırı sağcıların ‘yalan haberler yaydığını’ savunuyor.

28-30 Temmuz’da Paris’teki ‘Générale’ adlı bir salonda düzenlenecek ‘Nyansapo’ adlı festivalin tanıtımındaki ifadeler ülkede tartışmalara yol açtı. Aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) adlı partiyi de harekete geçiren festivalin ‘ayrımcılık’ yapıldığı gerekçesiyle yasaklanması isteniyor.

PROGRAMIN ÇOĞUNLUĞU SİYAHİLERE AYRILIYOR

‘Avrupalı Afro-feminist’ olma iddiasındaki festivalin programının yüzde 80’inin ‘sadece siyahi kadınların katılacağı’ şekilde düzenlenmiş. Festivatlin programının geri kısmı ise yine ‘karma olmayan siyahi bireyler’ için düzenlenirken, çok küçük bir kısmı ‘herkese açık’ şekilde organize edilmiş.

Paris’in de bağlı olduğu Ile-de-France Bölge Meclisi’nde grubu bulunan Ulusal Cephe adlı aşırı sağcı partinin ‘Beyazlara yasak festival’ şeklinde duyurduğu etkinliklerin yasaklanması istendi.

YASAKLANMASI İÇİN GİRİŞİMDE BULUNULACAK

Festivale ev sahipliği yapacak Paris’in Sosyalist Parti’li (PS) anakent Belediye Başkanı Anne Hidalgo da, etkinliklerin ‘sadece siyahilere’ yönelik olmasını kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Hidalgo’nun Paris Emniyet Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunarak, yasaklanmasını isteyeceğini ilan etti.

Anne Hidalgo, festivalin ‘ırkçı’ ve ‘cumhuriyet değerlerine aykırı’ olduğunun altını çizerken, böylesi bir etkinliğe belediyelerinin imkanlarının sunulamacağını vurguladı. Hidalgo’nun festivalin organizatörlerine karşı ‘ayrımcılık’ suçlamasıyla dava açması da bekleniyor.

Festivale ilişkin henüz Paris Emniyet Müdürlüğü’ne henüz bir başvuru yapılmadığı öğrenilirken, Emniyet Müdürü Michel Delpuech, ‘kanunlara ve cumhuriyet değerlerine uyulmasını’ kontrol edeceklerini duyurdu.

IRKÇILIK KARŞITI DERNEKLERDEN ELEŞTİRİ

Fransa’da ırkçılığa karşı mücadele veren SOS Racisme adlı kuruluş da Paris Belediye Başkanı’na destek vererek, festivalin ‘etnik ayrımcılığa’ yol açacağı tepkisinde bulundu.

Irkçılığa ve Anti-Semitizme Karşı Mücadele Uluslararası Ligi (Licra) tarafından yapılan açıklamada da, festivalin ‘bir kısmında da olsa beyazlara yasak’ konulmasının kabul edilemeyeceği dile getirildi.

La Générale adlı salon ile festivali düzenleyen Mwasi adlı Afrikalı feministler kollektifi ise, festivalin ayrımcı olmadığını ve programlarının yalan haberlerle aşırı sağcılar tarafından propaganda malzemesi yapıldığını savundu.