Binlerce göçmen Venezuela’ya geri dönüyor

Son günlerce binlerce göçmen, Covid-19 ile bağlantılı sağlık krizi nedeniyle Kolombiya üzerinden Venezuela’ya geri dönüş yaptı. Binlercesi de yolda.

Mart ayı ortasında sınırların kapatılması ve evde kalma tedbirinin uygulanmasına rağmen, Kolombiyalı yetkililer Venezuela’ya geri dönmek isteyen göçmenler için insani bir koridor açtı.

Son günlerde 2 bini aşkın göçmen Venezuela’ya geri dönerken, 3 bin ile 5 bin arasında göçmen de Peru ve Ekvator’dan ayrılarak, Kolombiya üzerinden Venezuela’ya geçmeye çalışıyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada gelecek haftalarda 15 bin kişinin geri dönüşünü beklediklerini söylemişti.

Venezuelalı bir yetkili Kolombiya üzerinden Venezuela’ya kara sınırından dönen her kişinin 15 gün boyunca karantinada kalacağını bildirdi.

Yetkili, “Tam bir alt yapı ile bu insan dalgasının gelişine kendimizi hazırlamaktayız” dedi.

Venezuela’da 13 Mart’tan bu yana resmi verilere göre 165 koronavirüs vakası tespit edildi, bunlardan 7’si hayatını kaybetti.

Maduro yönetimi salgının yayılmasını frenlemek için, 30 milyon nüfuslu ülkenin neredeyse tamamında üç haftalığına evde kalma kararnamesi çıkardı.

Venezuela’da yakın tarihin en ağır ekonomik krizi nedeniyle 2015 yılının sonundan bu yana, BM’ye göre 4,9 milyon kişi ülkeyi terk etti. Bunların yarısına yakını Kolombiya’da yaşıyor.

Geri dönenler, iki amaçlarını olduğunu belirtiyor: Ailelerine kavuşmak ve özellikle de evde kalma uygulamasının yol açtığı aşırı kırılganlık durumunda kaçmak.

Nicolas Maduro, geri dönen göçmenlerin bölgedeki ülkelerde koronavirüs pandemisi sırasında kötü muamele ve yabancı düşmanlığına maruz kaldığını da kaydediyor. Maduro, evlerine geri dönenlere için sağlık tedavilerinin ücretsiz olduğunun altını çiziyor.